Zaposlenima u vrtićima smanjili plate na samo 15.000 dinara!

Danijela je servirka u jednom beogradskom vrtiću i smao je jedna u nizu zaposlenih koje je pogodilo ovo smanjenje plate, a u izjavi i za "Blic" je rekla:

"Osećam se obezvređeno. Navikla sam da živim od duga do duga, ali ako mi već malu platu smanje za još 9.000 dinara, ne znam kako ću da podižem troje dece i plaćam kiriju
, priča Danijela.

Njena plata je usvajanjem uredbe o izjednačavanju koeficijenata smanjena za trećinu, pa će umesto 25.000 zarađivati 16.000 dinara, što je ispod republičkog minimuma.

"Imam troje male dece i podstanar sam, a suprugova firma nedavno je ugašena. Inače se odričemo mnogo toga, a uskoro nećemo imati čega da se odreknemo. Žalosno je to što nemamo za elementarne stvari. Ne tražimo nikakav luksuz, a svakom od nas svaki je dinar bitan", priča Danijela, čiji je posao da više puta dnevno servira hranu za 200 dece i da im za užinu sprema puding, griz ili pere voće.

Zaposleni smatraju da za posao koji rade nisu dovoljno plaćeni ni bez smanjenja, ali ne traže veće plate, već samo da ostanu iste kao u decembru. Da stvar bude teža, od 8.300 zaposlenih, čak 8.000 su žene, od kojih su mnoge samohrane majke, koje ionako jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Protest pred Vladom u subotu

Sindikat zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama zatražio je prošle nedelje od Vlade Srbije da ukine spornu uredbu. Pošto nije bilo odgovora, sindikat je za subotu u podne zakazao protest na platou ispred zgrade Vlade. Predsednica sindikata Ljiljana Moričanin kaže da su se odlučili da protest bude na neradan dan da ne bi omeo čuvanje dece u vrtićima, a neće ugroziti ni saobraćaj. t

"Radni dan magacionera počinje u šest sati kada nam stižu tone hleba i mleka koje moramo da rasporedimo tako da podmirimo potrebe oko 3.600 dece na Voždovcu. U toku dana nemam ni minut odmora, jer je uvek nešto potrebno - srediti jelovnike, dogovoriti se sa dobavljačima, izbaciti robu iz kamiona. Ne bežimo od rada, srećni smo što u teškim vremenima imamo posao, ali kada vam neko smanji platu za 10.000 dinara, a radite bez prestanka, ne možete da se ne osećate bezvredno", priča magacionerka Jadranka.

Ona dodaje da rad u vrtićima u Beogradu po obimu posla ne može da se meri sa obimom posla u obdaništima drugde u Srbiji.

"Ovde ima mnogo dece. Kupatila se četiri puta dnevno čiste i dezinfikuju, higijena je uvek na maksimalnom nivou, krevete vadimo i sklanjamo svakodnevno u ormane, a pošto deca sve stavljaju u usta, moramo da pazimo da sve u svakom trenutku bude čisto, pa se igračke peru, tepisi usisavaju, pločice brišu. Smanjuju nam plate, a najavljuju se silna poskupljenja. Kako deci objasniti da nemam novca za užinu, patike, ekskurziju?", priča spremačica Spomenka.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže da grad podržava napore aktiva direktora i sindikata da se situacija promeni.

"U vrtićima ne postoje manje ili više važni poslovi, svi su apsolutno neophodni za normalno funkcionisanje. Grad u svemu podržava napore da se preispita uredba i koeficijenti koji dovode do drastičnog smanjenja zarada onih inače najmanje plaćenih u predškolskim ustanovama"
, kaže Ljiljana Jovčić.

(Blic)

Pogledajte još