Bivši šef DB-a Rade Marković odaje Ćuruvijine ubice u zamenu za slobodu

- Marković će opisati detaljno koja je sve ubistva organizovao, a zločini za koje je osuđen biće bačeni pod noge i ubica oslobođen. Genijalna strategija službi bezbednosti: Miloševićevog Gebelsa osloboditi, a kao jedine krivce označiti Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković. Milošević je mrtav, a Mirjana je ruska državljanka, nedostupna pravdi Srbije. Po tom scenariju, na slobodu može i Legija i sve druge ubice - napisao je na Twitteru lider SPO Vuk Drašković i jedini preživeli iz masakra na Ibarskoj magistrali.

Ni tužilaštvu ni sudu nije stigla ponuda Radomira Markovića da razotkrije bilo koja ubistva u zamenu za status svedoka-saradnika, saznaje "Blic“. Policija i tužilaštvo, međutim, veruju da Marković može da razotkrije samo ubistvo Ćuruvije.

On je još naveo:

- U pripremi ovog poduhvata promenjen je Zakon o krivičnom postupku, a sledi još jedna izmena kako bi Marković ove godine izašao na slobodu.

S druge strane, Ivančica Marković, supruga bivšeg šefa DB-a, navodi za "Blic“ da ne zna da li će njen muž odati ubice i naručioce.

- Sumnjam da i moj suprug zna za to jer sam u subotu bila kod njega u zatvoru i ništa mi nije rekao. Čak smo malopre razgovarali telefonom. Rade je odbio i sličnu hašku nagodbu. Od srca bi volela da izađe, makar i kao svedok-saradnik. Ali sumnjam da bi imao da kaže nešto novo, jer bi to već rekao do sada. Rade je bio u zatvoru kada su ubijeni Gavrilović i Pantić, a kada je ubijena Dada Vujasinović u policiji je bio pomoćnik za informatiku.

U vreme "Sablje“, 2004. godine, Marković je prema sudskim zapisnicima pristao da bude svedok-saradnik za ubistvo Ivana Stambolića i da priča o atentatu na Vuka Draškovića u Budvi. Tada je dao iskaz o ova dva zločina i označio je Slobodana Miloševića kao naručioca. Ti navodi su i postali sastavni deo pravosnažne presude.

U Krivičnom zakoniku, koji treba da stupi na snagu u oktobru, ukinuta je odredba da neko ko je osuđen na 40 godina zatvora može da postane svedok-saradnik.

Od kada je Marković u zatvoru (kraj januara 2001. godine) bilo je više neformalnih ponuda da postane svedok-saradnik. Prvi put je već 2001. nezakonito izveden iz zatvora, bez dozvole suda, i odveden na večeru s tadašnjim ministrom policije Dušanom Mihailovićem i šefom DB-a Goranom Petrovićem. Ti dogovori su propali.

Izvor: Vuk Z. Cvijić za "Blic"

Pogledajte još