Srbija: Broj korisnika socijalne pomoći porastao na 700.000

Na javnom slušanju u parlamentu o izveštaju koalicije Kontakt organizacija civilnog društva navedeno je da ne postoji koordinacija nacionalnih i lokalnih institucija socijalne zaštite, kao i da centri za socijalni rad često nemaju dovoljno zaposlenih da pomognu svim ugroženima.

Izveštaj o radu socijalnih službi u Srbiji tokom prošle godine napravljen je u okviru projekta "Inicijativa za praćenje socijalne politike" koju je pokrenula nevladina organizacija Građanske inicijative.

U tom izveštaju, koji je obuhvatio rad socijalnih službi u 15 gradova i opština u Srbiji, navedeno je da u radu s decom sa smetnjama u razvoju nedostaje ekspertiza, kao i da su mala primanja njihovih hranitelja.

Potpredsednik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović je na javnom slušanju "Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti" istakao da je zbog loše ekonomske situacije u Srbiji socijalno pitanje uvek interesantno.

Arsenović je rekao da su neki od ciljeva tog zakona poboljšanje uslova života socijalno ugroženih građana i zapošljavanje ljudi koji primaju socijalnu zaštitu. Zamenica predsednice Odbora Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Ranka Savić je rekla da u Srbiji 400.000 dece dobija dečiji dodatak i da je 140.000 dece do 13 godina starosti siromašno.

Savić je kazala i da je svaka druga osoba mlađa od 25 godina nezaposlena. "Imamo 1,2 miliona građana starijih od 65 godina, a čak četvrtina kaže da je trpela neki oblik diskriminacije", rekla je Savić i podsetila da u Srbiji 70 odsto osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.