Džulijan Asanž: Film o Vikiliksu i meni je laž!

Studio "Drimvorks" saopštio je danas da je počelo snimanje filmske drame o Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliks vebsajtu koja, prema rečima reditelja Bilija Kondona, neće suditi bivšem hakeru i njegovom uticaju.

Holivudski studio saopštio je da će film "The Fifth Estate" sa britanskim glumcem Benediktom Kumberbačom u ulozi Asanža premijerno biti prikazan u američkim bioskopima u novembru 2013.

Film će se baviti počecima Vikiliksa kroz vizuru Asanža i njegovog bivšeg portparola, Nemca Danijela Domšet-Berga (igra da Danijel Brul) i kulminiraće objavljivanjem hiljada zvaničnih dokumenata i mejlova 2010. godine.

Asanž, koji je dobio primerak scenarija, rekao je da je film "laž". On se obratio studentima Oksforda preko video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu.

"To su sve laži. Film je masivni propagandni napad na Vikiliks i moje osoblje", rekao je Asanž a prenosi RT.

Među spornim delovima filma su i implikacije da Iran radi na nukelarnom oružju.

"Kakve to veze ima sa nama", uzvratio je Asanž.

Reditelj Bili Kondon rekao je da film neće donositi sud o Asanžu i Vikiliksu.

"Možda će proći decenije pre nego što shvatimo potpuni uticaj Vikiliksa i kako je revolucionarizovao širenje informacija. Želimo da istražimo kompleksnosti i izazove transparentnosti u informacionom dobu i, nadamo se, obogatimo i oživimo razgovore koje je Vikiliks podstakao"
, dodao je reditelj filmova "Devojke iz snova" i "Sumrak saga: Praskozorje".

Film je zasnovan na knjizi Domšet-Berga "Inside WikiLeaks" (Unutar Vikiliksa) koju je napisao pošto je napustio organizaciju i drugoj knjizi, novinara Dejvida Lija i Luka Hardinga "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" (Vikiliks: Unutar Džulijan Asanžovog rata protiv tajnovitosti).

(24sata)

Pogledajte još