Srbija na internet baštini sveta

PARIZ, 23. april 2009. (FoNet) - UNESKO i nacionalne biblioteke nekih zemalja, među kojima je i Srbija, predstavile su u Parizu prvu svetsku digitalnu biblioteku baziranu na Internetu.

Korisnicima je omogućen pristup nekim od najstarijih pisanih dokumenata, fotografija, filmova i tonskih snimaka.

Među objavljenim dokumentima su mapa Novog sveta iz 1562, jedini primerak prve knjige objavljene na Filipinima na španskom i tagalog jeziku, "Miroslavljevo jevanđelje" iz 1180. i komadići kostiju i kornjačinog oklopa sa urezanim prvim poznatim rečima na kineskom jeziku.

Biblioteka sadrži i najranije fotografije, filmove i tonske snimke. Sve stranice sadrže objašnjenja o tekstovima na sedam jezika: engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, španskom, portugalskom i ruskom.

Za sada, pretraživač biblioteke pokazuje tek nekoliko stotina dokumenata, u bilo kojoj od kategorija, ali nosioci projekta kažu da će saradnja sa bibliotekama koje još nisu uključene neprestano proširivati sadržaj. Svetska digitalna biblioteka dostupna je na adresi www.wdl.org.

U ovom trenutku, podseća Radio Slobodna Evropa, UNESKO u ovome ima 32 partnera, a među zemljama koje su uključene u ovaj projekat nalazi se i Srbija, za sada jedina iz regiona.

Dosad je možda postojao problem: kako, pored gomile informacija koje se nude na najdemokratskijem mediju na svetu, Internetu, naći validnu adresu na kojoj neće svetskom kulturnom baštinom biti proglašeno nešto što ima sasvim lokalnu vrednost?

Od danas, bez imalo dileme, postojaće jedna takva adresa, jer je potpisuju UNESKO i nacionalne institucije.

Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije, član je uređivačkog odbora Svetske digitalne biblioteke, a značaj ovog projekta vidi u tome što će "na sajtu Svetske digitalne bibilioteke moći da se nađu kulturna blaga iz svih epoha ljudske istorije i sa svih meridijana svetske geografije".

U ovoj jedinstvenoj digitalnoj biblioteci biće dostupni manuskripti, mape, retke knjige, filmovi, zvučni snimci, štampani materijal i fotografije.

Pogledajte još