Peking pust uoči proslave Nove godine - Počinje godina Zmije

U Pekingu živi 20 miliona ljudi, a oni koji su pred slavlje ostali u tom gradu koriste retku mogućnost se prevezu od jednog do drugog dela grada bez zastoja. Osim toga, podzemna železnica danas je neuobičajeno pusta, navodi agencija Sinhua.

Prema zvaničnim podacima, od 26. januara iz Pekinga je vozovima otputovalo 5,5 miliona, avionom 2,7 miliona ljudi, a registrovano je 700.000 autobuskih odlazaka autubusom na duge destinacije.

Od nedelje počinje kineska Godina zmije koja smenjuje Godinu zmaja koja je počela 23. januara 2012.

"U kineskoj mitologiji zmije su često povezivane sa monstrumima ili inkarnacijama monstruma, tako da se mogu očekivati političke turbulencije", kaže tajvanski astrolog Cai Šang Chi, a prenosi AP.

Njemu za pravo daju i dve poslednje godine u znaku tog gmizavca - 2001, godina terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra i 1989, godina krvavog obračuna sa prodemokratskim studentima na centralnom pekinškom trgu Tjenanmen.

Bilo kako bilo, u Kini početkom ove godine parovi obicno ne planiraju dolazak na svet dece kako bi izbegli da budu rodjena u Godini zmije. Ginekolozi kažu da mnogo manje parova u poslednje vreme dolazi na konsultacije, za razliku od perioda kada se približavala godina zmaja.

Prodavcima je takodje teže da prodaju figurice zmije i predmete s tim znakom. "Prošle godine nam je posao ižao mnogo bolje jer svi vole zmaja, bez obzira u kom su znaku rodjeni", kaže AP-u vlasnik fabrike suvenira u Vendžou, Lin Peisiang.

Iako se mnogi plaše zmije, neki astrolozi i zagovornici feng šuia, kineske veštine uredjivanja kuća i prostora i izbora datuma za uvećanje sreće, vide dobre znake za 2013.

Majstor feng šuia iz Hong Konga, Rejmond Lo nastoji da udahne pozitivno značenje nastupajućoj godini. On je ukazao da je, na osnovu astroloških tabela, ovogodišnja sorta zmije blaga "jutarnja rosa", tip rasprostranjene vodene zmije, manje otrovne od njenih predhodnica ranijih godina.

Po njemu, Godina zmije će biti vreme stabilnog napretka nasuprot mnogo turbulentnijoj prirodi odlazeće godine zmaja.

"Za razliku od zmajeva koji čine nagle pokrete a koji privlače pažnju, zmije preduzimaju polagane i stabilne korake", kaže on.

U međuvremenu, stručnjaci procenjuju da će zbog želje da praznik provedu sa porodicom, u mestu iz koga su potekli, tokom praznika biti ostvarano oko 3,4 milijarde putovanja.

Beta, AP, B92

Pogledajte još