Banjalučani na vrhu Kilimandžara

Ekspedicija Planinarsko-alpinističkog kluba „Samit” vratila se iz Afrike, posle osvajanja najvišeg vrha na ovom kontinentu – Uhuru, na planini Kilimandžaro, čija je nadmorska visina 5.895 metara. U ekspediciji su učestvovali Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić iz Banjaluke, kao i Ivo Lubina iz Udruženja ljubitelja prirode „Lipa” iz Odžaka, iz Federacije BiH.

Posle uspeha, u razgovoru za Politiku, Miroslav Trivić, sekretar „Samita”, kaže da je ovaj poduhvat izveden u okviru projekta „Sedam vrhova”, čiji je cilj osvajanje najviših vrhova na svih sedam kontinenata. Trivić je kazao da je ovaj poduhvat dobra visinska priprema za uspon na najviši vrh Severne Amerike – Denali (6.194 metra), koji će, nada se, osvajati u junu ove godine.

Govoreći o osvajanju Kilimandžara, Trivić je istakao da je ono trajalo šest dana i da su prevalili više od 70 kilometara.

– Išli smo rutom Mečejm, koja je najteža i najlepša. Noć između četvrtog i petog dana bila je planirana za uspon na vrh Uhuru. Nakon što smo u kampu legli da se odmorimo počeo je da pada sneg, što je neuobičajeno za ovo doba godine i Kilimandžaro – seća se Trivić.

On je istakao da je uspon bio neočekivano težak, jer su poslednji dan imali velike snežne padavine, jak vetar i neočekivano jaku hladnoću, koja nije uobičajena za ovo doba godine.

– Bundalo je imao probleme sa hladnoćom, a ja sam imao borbu sa snom. U cik zore uspeli smo da se popnemo do Stela pointa, a obasjani suncem, kao da smo dobili novu energiju i napunili baterije, uputili smo se prema najvišem vrhu Afrike. Temperatura je bila minus 20 stepeni Celzijusa. Uspon je trajao duže od šest sati. Na vrhu smo se zadržali oko pola sata, uslikali se i krenuli prema Barafa kampu – objasnio je Miroslav Trivić.

Govoreći o svom opredeljenju za bavljenje planinarstvom, naš sagovornik je rekao da je njim počeo da se bavi pre desetak godina.

– Pustolov sam u duši i od ranog detinjstva sam se bavio aktivnostima u prirodi, kretanjem i snalaženjem u prostoru i preživljavanjem – naglasio je Trivić.

Naš sagovornik je dodao da su se članovi „Samita”, osim značajnijih vrhova u Bosni i Hercegovini, do sada peli na planine u Crnoj Gori, Italiji, Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj. Kao značajne vrhove koje su osvojili Trivić je izdvojio Monblan i Gran paradiso.

Planinarsko-alpinističkog kluba „Samit” trenutno ima oko 40 članova, a njegov rad pomažu grad Banjaluka, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, predsednik Republike Srpske i mnogi sponzori.

(Izvor: B92, cafe.ba )

Pogledajte još