Očekujemo da će Egner biti izručen Srbiji

BEOGRAD, 27. aprila 2009. (Beta) - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u ponedeljak da očekuje da će nakon oduzimanja državljanstva SAD Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, biti izručen Srbiji.

"U SAD je u toku proceš oduzimanja državljanstva i nakon toga očekujemo njegovo izručenje", rekao je Vukčević novinarima posle sastanka sa ambasadorom SAD u Beogradu Kameronom Manterom u Specijalnom sudu. Manter je istakao da SAD podržavaju princip da ljudima treba da se sudi na mestu gde je zločin izvršen.

Srpski tužilac i ambašador SAD razgovarali su u ponedeljak o konkretnim postupcima za ratne zločine - slučaju Bitići, aktuelnim istragama o trgovini organima, regionalnoj saradnji i saradnji Srbije i SAD u procesuiranju ratnih zločina. Vukčević je kazao da bi u junu trebalo da bude potpisan Sporazum o saradnji Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Službe za ratne zločine SAD s ciljem da svi oni koji su izvršili zločine budu privedeni pravdi.

Pogledajte još