Amerika slavi Dan predsednika

Praznik Dan predsednika (Presidents' Day) proglašen je 1879. kako bi se obeležio 22. februar, dan kada je rođen Džordž Vašington - prvi predsednik Sjednjenih Američkih Država. Međutim, ovaj praznik Kongres je tek vek kasnije, 1968. godine, za vreme predsednikovanja Ričarda Niksona, odobren zakonom po kome se nekoliko federalnih praznika uvek proslavlja ponedeljkom kako bi zaposleni imali "produžen vikend".

U SAD, Dan predsednika, koji pada trećeg ponedeljka u februaru, što je ove godine 18. februar, obeležava se neradno, a trgovci ga koriste kako bi napravili velike rasprodaje u svojim prodavnicama.

Kako ovaj praznični ponedeljak u SAD, koji je uvek između 15. i 22. februara, "pokriva" rođendane i Vašingtona i Linkolna, Amerikanci se tradicionalno sećaju i odaju počast ovoj dvojici predsednika koje smatraju najznačajnijima u svojoj istoriji.

Među mnogobrojnim običajima za ovaj praznik su i pravljenje pite od višnje i drugih tradicionalnih američkih jela, zatim porodične posete muzejima ili polju kod Getisburga gde odigrala najveća bitka Američkog građanskog rata, a neretko se deca takmiče i u poznavanju istorije SAD.

Popularni američki voditelj Džimi Falon je ovako obeležio Dan predsednika u svojoj emisiji i na svoj način objasnio kako Amerikanci slave ovaj dan, a i zamolio predsednika da legalizuje marihuanu.

Pogledajte još