Preminula beba u Vranju: Otpustili je iz bolnice iako se gušila

- Na Sretenje, 15. februara, naša Lara je izdahnula. Samo dan ranije lekari su me uveravali da je moje dete zdravo iako sam ja kao majka osećala da joj nije dobro. Ali, verovala sam lekarima, naročito doktorki Tanji Janev koja je lečila dete - priča za "Novosti" Ljiljana Aleksić (41), majka preminule dvoipomesečne devojčice koja je iz vranjanske bolnice otpuštena a ubrzo je potom preminula.

"Novosti" podsećaju da je ovo treća nerazjašnjena smrt deteta u vranjanskoj zdravstvenoj ustanovi. Na dečjem odeljenju je januara 2011. preminula Dijana Marinković (6) iz sela Ćukovac. Slučaj protiv lekara koji su optuženi za smrt deteta se još vodi. Istraga je pokrenuta i zbog smrti osamnaestomesečne Sare Marković iz Vranja, nakon čije smrti su roditelji optužili pedijatra Nenada Mladenovića za nesavesno lečenje.

Kako majka bebe priča, pomenuta doktorka je "prvi put primila dete na Dečje odeljenje 6. februara, zato što se beba povremeno gušila" i nastavlja:

- Prvog dana dete je primilo infuziju, dok preostala četiri dana koliko je bila u bolnici, nije dobijala nikakvu terapiju. Nakon toga pušteni smo na kućno lečenje iako nismo dobili otpusnu listu. Po dogovoru, 14. februara javili smo se na kontrolu i doktorka nam je saopštila da je Larino zdravlje stabilno. Međutim, već sutradan naša devojčica je preminula.

Njen suprug Vojislav Stojmenović (53) kaže da će pravdu potražiti na sudu i da će sve učiniti kako drugi roditelji ne bi prolazili kroz ovakvu situaciju.

- Sve to neće vratiti moje dete, ali ja želim da znam uzrok i zbog toga sam pozvao policiju i zatražio istragu. Obdukcija je urađena i očekujemo rezultate. Srce mi se cepa kad pomislim da našeg anđela više nema - priča otac za "Novosti" najavljujući tužbe protiv lekara i odgovornih u vranjskom Zdravstvenom centru.

Dragan Stamenković, portparol vranjske policije, potvrdio je da je policija izvršila uviđaj nakon smrti deteta i da je istražni sudija Marija Janićijević naložila istragu. Sa druge strane, u Osnovnom sudu kažu da je obdukcija urađena na Odeljenju za sudsku medicinu u Nišu i da dok ne stignu rezultati, ne mogu govoriti o uzroku smrti deteta, a rezultati se mogu očekivati za petnaestak dana.

Pomoćnik direktora Zdravstvenog centra u Vranju, dr Mladen Kostić, kaže da je rukovodstvo upoznato sa slučajem smrti dvojčice Lare, ali da nije umesno odmah optuživati lekare.

- Uvek je najlakše optužiti lekare, ali sačekajmo rezultate obdukcije i mišljenje stručnjaka. Ne može se odmah govoriti o krivici lekara i prerani zaključci nisu korektni - kaže dr Kostić za "Novosti".

Direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković, kaže da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne vodi interna istraga i da nikakav dokument iz suda ili policije nije došao u Zdravstveni centar.

Inače, porodica Stojmenovič živi u bedi, u maloj trošnoj kućici od blata, sa još petoro dece.

Izvor: Novosti

Pogledajte još