Dušan Petrović formira poslanički klub, Borko Stefanović im poželeo sreću

0

Poslanik Dušan Petrović saopštio je da je odlukom Statutarne komisije DS konačno isključen i najavio razgovore o formiranju novog poslaničnog kluba.

“Statutarna komisija DS kapitulirala je pred samovoljnom Dragana Đilasa i konačnu odluku o isključenju donela na osnovu neustavne i nezakonite odluke Glavnog odbora suprotne statutu DS i evropskim standardima”, rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

On je najavio da će početi razgovore sa poslanicima koji, kako je ukazao, imaju želju da sarađuju na sprovođenju politike decentralizacije.

Petrović je dodao da će narednih dana imati jasnu sliku o poslaničkom klubu i dodao da se razgovori o tome vode na inicijativu tih poslanika, ali nije želeo da precizira o kojim poslanicima je reč.

Bivši član demokrata takođe je rekao da se on neće suditi sa sada već bivšom strankom, da poštuje odluku Vuka Jeremića, koji je takođe isključen iz stranke, ali da se on za razliku od njega neće obraćati Ustavnom sudu.

“Nadam se da će Ustavni sud uzeti u razmatranje to što je Jeremić tražio, ali ja neću da se parničim sa Demokratskom strankom. Učinio sam sve što je bilo moguće da se dođe do normalne odluke”, rekao je Petrović.

On je takođe rekao da nije on otišao od DS već da je DS otišla od sebe.

Šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović izjavio je da želi srećan put svim poslanicima koji pronađu sebe u novoj političkoj opciji Dušana Petrovića.
DS trenutno u svom poslaničkom klubu ima 51 poslanika uključujući i Petrovića i poslanike koji najavljuju da bi se mogli pridružiti klubu bivšeg potredsednika DS-a.
Prema nekim procenama broj poslanika u klubu DS u Skupštini Srbije mogao bi da se kreće između 40 i 45. Posle izbora, lista koju je predvodila DS “Izbori se za bolji život” ušla je u Skupštinu Srbije sa 67 poslanika.
Petrović je pročitao rečenicu iz odluke koja mu je dostavljena iz Statutarne komisije u kojoj se, između ostalog, kaže da ta komisija u drugom stepenu nije ocenjivala delove žalbe koji se odnose na ustavnost i zakonitost jer za takve odluke nema nadležnost.

“Đilas se postarao da u DS nema nikoga ko će se pozabaviti zakonitošću i ustavnošću, a DS je druga stranka po snazi u Skupštini”, rekao je on.

Poslanica Sanja Čeković izjavila je da je blizu odluke da bude član poslaničkog kuba koji u parlamentu formira poslanik Dušan Petrović nakon što je izbačen iz Demokratske stranke.

Čeković je Tanjugu rekla i da će početkom naredne sedmice biti poznato da li će taj klub činiti više od pet članova, koliko je obavezno da bi se formirao klub.

“Sudeći po reakcijama onih sa kojima je Petrović rezgovarao, skoro je sigurno da će biti više od pet posalnika, ali ipak treba sačekati”
, rekla je Čeković.

Prema ranijem pisanju medija, uz Petrovića, koji je od danas i formalno isključen iz Demokratske stranke odlukom Statutarne komisije kao drugostepenog organa, u novom poslaničkom klubu mogli bi da se nadju i Boško Ristić, Nebojša Zelenović, Milovan Marković i Miodrag Djidić, svi poslanici DS.

Čeković je poslanik Izvornog SPO a izabrana je na listi DS-a.

(B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.