Svež dah i blistav osmeh: Biljke umesto četkice za zube

Celer

Celer nazivaju i prirodnom četkicom za zube jer zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana efikasno uklanja čestice hrane koje ostaju u ustima posle jela, smanjuje nivo kiselosti i podstiče oslobađanje pljuvačke.

Slačica

Semenke biljke slačice sadrže eterična ulja koja su od izuzetne važnosti za zdravlje jer imaju antibakterijsko delovanje. Stoga je ulje slačice efikasno u uklanjanju mrlja na zubima nastalih pušenjem i konzumiranjem kafe.

Luk

Specifičan ljuti ukus i miris luka posledica su eteričnih ulja koji imaju jaka antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svežeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i verovatnoća od nastanka karijesa.

Zeleni čaj

Poznato je da zeleni čaj sadrži značajne količine fluorida koji deluju na čvrstoću zubi, te štite zubno meso od upala. No ovi listići sadrže i važan sastojak katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu te im otežava da proizvedu karijes.

Voda
Voda je najvažniji faktor u održavanju higijene zubne šupljine jer smanjuje nivo kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljenih hidrata u ustima i koje uzrokuju propadanje zuba. Voda podstiče oslobađanje pljuvačke koja neutrališe kiselinu koja uništava zube.

Nana

Iako se menta najčešće koristi kao osveživač daha ona sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i protivupalna svojstva. Stoga je žvakanje svežih listića mente osim za zadah važno i za zaštitu zuba od bakterija.

Kivi

Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zuba zato je unos kivija kao voća koje obiluje C vitaminom izuzetno važan. C vitamin podstiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravima te zato ima ulogu prirodne četkice za zube.

(Zadovoljna.hr)

Pogledajte još