Farbe za kosu izazivaju rak

Milioni žena, ali i muškaraca širom sveta koriste farbe za kosu koje su pune kancerogenih supstaci! Većina farbi u sebi sadrži sastojke koji sami po sebi možda i nisu toliko opasni, ali kad dođe do reakcije s duvanskim dimom ili drugim zagađivačima iz vazduha, lekari tvrde da se oni pretvaraju u pravu tempiranu bombu. Koliko se zna, ne postoji moćnija supstanca izazivač raka od ove.

S obzirom na to da svaka treća žena i svaki deseti muškarac redovno boje svoju kosu, stručnjaci iz britanske kompanije “Green Chemicals” smatraju da je izuzetno važno upozoriti javnost o rizicima i izneti tačne podatke o štetnim materijama u farbama, posebno onim za trajno bojenje kose.

Pošto je poznato da ova nitratna jedinjenja izazivaju rak, ona su već godinama strogo zabranjena u kozmetičkoj industriji. Međutim, ne postoji zabrana da se koriste sekundarni amini, odnosno supstance koje prostom reakcijom s česticama iz vazduha mogu da proizvedu N-nitrozamine.

- U ovoj fazi istraživanja mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koja količina N-nitrozamina može da se stvori interakcijom sastojaka iz farbi za kosu s reagensima iz vazduha, niti koliki su stvarni zdravstveni rizici, ali sigurno je da opasnost postoji. Dok se ne dođe do konkretnijih rezultata, ljudima iz kozmetičke industrije na prvom mestu trebalo bi da bude bezbednost konzumenata njihovih proizvoda - poručio je jedan od autora studije, profesor Dejvid Luis.

Zasad je poznato da redovno farbanje kose može povećati rizik za dobijanje raka dojke, bešike, jajnika, a žene koje menjaju boju kose imaju 60 odsto više šansi da obole od leukemije. Takođe, sve je veći broj ljudi koji su alergični na sastojke iz boja za kosu, a nažalost, za neke od njih posledice su fatalne.

Međutim, snažan lobi kozmetičke industrije opovrgava ovakve tvrdnje, jer proizvođači farbi za kosu smatraju da je dovoljno to što se za potencijalne rizike za stvaranje kancerogenih materija odavno zna, ali oni veruju da su oni minimalni i da ih treba ignorisati.

- Kompanijama je u interesu da ove informacije drže pod velom tajne - tvrdi vlasnik jednog od najvećih lanaca frizerskih salona na svetu Džordž Hamer.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.