Odloženo suđenje svešteniku Peranoviću

Advokat odbrane Ilija Radulović zahtevao je od Velikog veća Višeg suda u Šapcu da sudski veštak, profesor doktor Đorđe Alempijević dostavi odgovore na 36 pitanja u vezi nalaza obdukcije.

"Sudski veštak je specijalista sudske medicine i zato sam zamolio da se na moja pitanja odgovori u pismenoj formi kako bih mogao da se o toj specifičnoj sudsko-medicinskoj temi adekvatno pripremim. To su stvari o kojima se ne može replicirati bez analize stručnjaka i zato je bilo neophodno odlaganje", rekao je Radulović agenciji Beta.

Danas se pred sudskim većem pojavi svedok odbrane, bivši štićenik centra, kao i otac jednog od lečenih narkomana koji se nalazi na spisku svedoka.

Svedoci su potvrdili navode sveštenika Peranovića da je u kampu sila primenjivana samo u slučaju da je neko od štićenika hteo da napusti lečenje pre vremena ili da je u prostorije uneo drogu i lekove.

"Čak se gledalo kroz prste onima koji su dolazili u pijanom stanju. Pre šamaranja ili udaraca ašovom po zadnjici o tome bi bili obaveštavani roditelji, kao i o razlogu za tu primenu sile", naveo je bivši štićenik centra "Sretenje".

U nastavku procesa odbrana je predložila novih devet svedoka koji će, prema rečima advokata, govoriti o specifičnostima života u kampu i lečenja narkomana.

Suspendovani sveštenik Branislav Peranović je, prema optužnici, 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici naneo veći broj udaraca šipkom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje", koji je osnovao Peranović uz blagoslove eparhije šabačke.

Centar je rasformiran nakon tragedije, a Peranovića je episkop Lavrentije suspendovao do okončanja postupka.

(Izvor: B92 / Beta)

Pogledajte još