"Da inkluzija ne bude iluzija" - U Šapcu održana panel diskusija i otvorena izložba "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet"

Panel diskusijom pod nazivom "Inkluzija ili iluzija?" i otvaranjem izložbe "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet", Udruženje paraplegičara mačvanskog okruga i Udruženje građana "The Best Fest" iz Novog Sada obeležili su danas, 4. decembra, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Sali biblioteke Šabačke gimnazije.

Da inkluzija ne bude iluzija, potrebno je preduzeti konkretne korake i mere kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju jednake mogućnosti i prava.

O tome su govorili učesnici panela: Nataša Stanić, savetnik za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ispred Nacionalne službe za zapošljavanje Šabac, Uroš Ranđelović, Inicijativa "A 11", Aca Perić, domaćin i član Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga i autor priručnika "Bonton ponašanja prema osobama sa invaliditetom", i Ivana Geratović, defektolog i oligofrenolog u Specijalnoj školi "Sveti Sava" iz Šapca.

Usled nemogućnosti dolaska zbog velikog broja aktivnosti koje ovih dana svi imaju u matičnim organizacijama, prisutnima su se videom obratili dr Filip Mirić koji od rođenja živi sa posledicama cerebralne paralize, a trenutno radi kao naučni saradnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, Mimica Živadinović, trener Centra za samostalni život Srbije, i Ivana Gvozdenović, sekretar Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo.

U prvom delu panela razgovaralo se o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, osvrnuli su se na pravne regulative iz ove oblasti, kao i na probleme iz prakse sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom na tržištu rada. Drugi deo panela je bio posvećen mogućnostima za prevazilaženje nekih od problema, o značaju međusobnog umrežavanja udruženja radi ostvarivanja zajedničkih opštih interesa kako bi se pre svega finansijsko težište decentralizovalo i dobijala sredstva od države i zajedničkih projekata, a ne samo od lokalne samouprave.

Nakon panela otvorena je izložba "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet". Šapčani izložbu mogu pogledati u pešačkoj zoni ispred Pošte. Čast da otvori izložbu pripala je našem proslavljenom paraolimpijcu Draženku Mitroviću, predsedniku Sportskog saveza osoba sa invaliditetom iz Beograda.

Udruženje građana "The Best Fest" iz Novog Sada implementira projekat "Redefining Boundaries: Disabled Icons and Their Global Influence" sufinansiran sredstvima Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekat se bavi stvaranjem uslova za socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom, kroz aktivnosti koje promovišu dostignuća i sposobnosti osoba sa invaliditetom kroz niz izložbi, kampanja podizanja svesti i inicijativa za obuku u gradovima Srbije.

U planu je da se projekti aktivnosti implementiraju u četiri grada, Šapcu, Požarevcu, Inđiji, a prvi događaj i svečano otvaranje projekta održani su u Novom Sadu, 7. novembra.

Foto: The Best Fest

Pogledajte još