Goran Ješić: Još gori rezultati novih analiza mleka!

Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), pokazao je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, izjavio je danas vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Pogledajte Ješićevu tabelu opasnog mleka

Ješić je agenciji Beta rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni", i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

"Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana", rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate I najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

"Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom", rekao je Ješić.

Šta su aflatoksini?

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

"Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši - a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im se subvencije za to", kazao je Ješić.

Pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da kroz rebalans budžeta i uredbom o mleku koju će morati da donese, interventno pomogne seljacima da kupe novu hranu, i da utvrdi koja stočna hrana nije kontaminirana, što bi moglo dovesti do brzog rešenja problema.

Jesić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak, a sada treba sačekati rezultate superanalize mleka koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede radi u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

"Država daje akreditacije za laboratorije i ona je odgovorna za te akreditacije. Mi smo danas kontaktirali i laboratoriju u Beču, koja je radila superanalize za potrebe Hrvatske, i videćemo kakvi su zakonski okviri da nam takva laboratorija to uradi, ali ne želim da sumnjam u stručnjake koji rade u Srbiji", rekao je Ješić.

Ponovio je da je pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina rigorozan jer prisustvo te materije kontinuirano postoji u ovom podneblju, te nije slučajnu što je u Mađarskoj dozvoljen nivo 0,00, a u Srbiji je sa dozvoljenih 0,5 smanjen na 0,05 mikrograma po litru.

Moguće da aflatoksina ima i u mesu, jajima, jogurtu

"Dakle, postoje zdravstveni razlozi za to, i vi po Zakonu o bezbednosti hrane čim posumnjate na neki proizvod, prvo ga skinete sa police, a tek onda radite analize, jer dok ih uradite, prođe 13-14 dana i građani konzumiraju tu hranu. Mi sada imamo egzaktne podatke da to što stoji na policama u radnjama ne odgovara zakonskim propisima", kazao je Ješić i dodao da je popustljivot neprihvatljiva.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je zaključio da je stanje stočarstva u Vojvodini katastrofalno jer je stoka neuhranjena I stočari su zbog sušne godine prinuđeni da smanje broj obroka i da
hrane stoku kabastom hranom koja je takođe problematična, što bi država takođe morala da razreši.

"Ja sam laboratoriji FINS koja je akreditovana za analizu stočne hrane, dao nalog da za najveće i srednje proizvođače mleka na teritoriji Vojvodine uradimo besplatnu analizu", rekao je Ješić I najavio da će Vlada Vojvodine, čim dobije rezultat, pripremiti predlog mera, ne čekajući mere Ministarstva poljoprivrede.

Većina trgovinskih lanaca u Srbiji danas povlači sa rafova sporno mleko za koje se sumnja da sadrži nivo aflatoksina viši od dozvoljenog. Prodaja mleka i mlečnih proizvoda je opala.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se u prodavnicama nalazi zdravo mleko, zdrava hrana, da nema opasnosti po zdravlje, niti razloga za paniku.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.