Moguće da aflatoksina ima i u mesu, jajima, jogurtu

Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom, upozorio je stručnjak PKS.

Prema rečima Brozovića, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji.

Brozović je ukazao da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača dok je ostatak u sivoj zoni.

Postoje preparti koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatoksina i da se njegovo pristsvo dovede na nivo propisan zakonom, objasnio je on.

"Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko", tvrdi Brozović.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić najavio je da od danas inspekcijske službe kreću na teren da bi kontrolisale da li su sa tržišta povucecni sporni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost kancerogenog aflatoksina od dozvoljene.

Učestvujući u programu RTS-a, Krnjajić je potvrdio da je izvesna količina domaćeg kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali da je to daleko manje od medijskih spekulacija.

(Blic, Tanjug)

Pogledajte još