Protest beogradskih studenata

BEOGRAD, 28. april 2009. (FoNet) - Studentkinje i studenti Beogradskog univerziteta (BU) okupiće se na protestu u sredu, 29.aprila u 12 časova, na Platou, nezadovoljni najavljenim "ionako skandalozno visokih školarina za sledeću godinu (čak i do 30odsto)", saopštili su danas beogradski studenti.

Pokazaćemo da nećemo sedeti skrštenih ruku dok se naše obrazovanje degradira, a budućnost čitavog društva dovodi u pitanje.

Na većini fakulteta najavljeno je poskupljenje školarina i ostalih troškova, poput prijava ispita, obnove godine, itd. Takođe, planira se i zaoštravanje već uspostavljenog beskrupuloznog sistema rangiranja i smanjenje budžetskih mesta.

Mi, studenti i studentkinje BU, nećemo se zadovoljiti praznim apelom ministarstva da fakulteti ne povećavaju školarine - one su već previsoke, a da ministarstvo zaista ima ozbiljne namere da pomogne studentima, ono bi uradilo nešto više od slanja pukog apela.

Ono što bi bilo još skandaloznije je da ovo što se radi sa visokim školstvom u našoj zemlji prođe bez ikakvog odgovora sa naše strane, kaže se u saopštenju.

Naše kolege i koleginice iz Zagreba, nakon blokade Filozofskog fakulteta kojom zahtevaju besplatno školstvo, uspeli su da dobiju i podršku fakultetskog veća i da započnu pregovore sa ministarstvom.

Ovo je pravi trenutak za početak borbe za naša prava!

Pitanje obrazovanja je pitanje koje se tiče svih nas!

Studentski slogani su "Slobodno obrazovanje, a ne slobodno tržište", "Obrazovanje za sve" i "Studenti za Studente".

Pogledajte još