Nemačka upozorila Tiranu: Zaboravite Veliku Albaniju!

- Važno je kontrolisati nacionalistička osećanja i emocije i pristupiti im sa velikom odgovornošću i pažnjom – rekao je novinarima šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele tokom posete Tirani, preneo je AFP.

- Nema promene granica na Balkanu – rekao je on i zatražio od političara da se uzdrže od potpirivanja nacionalističke retorike tokom kampanje za parlamentarne izbore u junu.

Konflikti na Balkanu moraju da se rešavaju saradnjom, a ne snažnom retorikom. Zajednički cilj mora da bude da sve države regiona jednog dana postanu članice Evropske unije, rekao je Vestervele, preneo je nemački radio ARD.

U proteklih nekoliko meseci, albanski premijer Sali Beriša i drugi zvaničnici su pričom o stvaranju velike Albanije izazvali uznemirenost među susednim zemljama u kojima živi albanska manjina.

Sjedinjene Američke Države su u decembru upozorile Tiranu da ne igra “opasnu igru”, a danas je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker rekao da Albanija mora da prestane sa nacionalističkom retorikom i da se usredsredi na ispunjavanje kriterijuma EU kako bi dobila status kandidata za članstvo.

Albanski ministar spoljnih poslova Edmond Panariti je potvrdio da “Albanija nije imala, nema, niti će ikad imati (teritorijalne) pretenzije prema susedima”.

- Albanija će nastaviti da podržava mir i stabilnost na Balkanu – rekao je on.

Agencija Frans pres podseća da je tokom proslave stogodišnjice nezavinosti Albanije u novembru prošle godine, Beriša uznemirio susedne zemlje govoreći o “Albancima iz svih albanskih zemalja” misleći time na albansku populaciju u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte još