Nemačka traži naše lekare

U Srbiji više od 700.000 građana nema posao, a s obzirom na veliki broj obrazovanih, ili za potrebe nekih stranih tržišta kvalifikovanih radnika, poslednjih godina raste interesovanje za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu.

U toku je nekoliko konkursa za zapošljavanje u Nemačkoj, Libiji i Japanu, a najtraženija je medicinska struka. Za 250 medicinskih sestara i tehničara za zdravstvenu negu u nemačkim bolnicama rok za prijavu ističe 5. marta, navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Prema evidenciji NSZ, Nemačka je najagilnija u traženju, a prošle godine u ovoj zemlji zaposleno je 15 medicinskih sestara iz Srbije i dva lekara opšte medicine (lekar-asistent u gerijatriji i internoj medicini) i jedan lekar opšte medicine na specijalizaciji iz neuropsihijatrije.

Kako navode u NSZ, nemački poslodavci su zadovoljni radnicima koje su do sada angažovali, pa je zato u januaru i potpisan sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju naših radnika u Nemačkoj. U toku je izbor kandidata na već završeni konkurs za 30 lekara na specijalizaciji iz oblasti anesteziologije, ginekologije, akušerstva i neurologije.

(Izvor: Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Pogledajte još