PŠE pozdravila napredak Srbije i pozvala na dalje reforme

STRAZBUR, 28. aprila 2009. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozdravila je u utorak značajan napredak koji je Srbija ostvarila od prijema u SE i pozvala na nastavak reformi u cilju razvoja demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona, kao i na završetak saradnje s Haškim sudom.

Za ovu rezoluciju glasalo je 109 od 110 prisutnih poslanika na sednici Parlamentarne skupštine SE u Strazburu, a jedan je bio protiv. Rezolucija je usvojena uz uvažavanje izmena koje je predložila srpska delegacija, a koje se odnose na amandman o saradnji sa institucijama na Kosovu i deo rezolucije koji se odnosi na opstrukciju opozicije u Skupštini Srbije.

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE su pozdravili izveštaj u načelu, ali su ukazali na spornu formulaciju amandmana na nacrt rezolucije koji se odnosi na saradnju sa institucijama na Kosovu.

Član srpske delegacije Miloš Aligrudić je rekao da se tim amandmanom predlaže da Srbija sarađuje sa "nadležnim organima na Kosovu, uključujući Euleks", što se može protumačiti kao poziv na saradnju sa kosovskim prelaznim institucijama.

Pogledajte još