Šestogodišnjak napisao knjigu da bi spasao druga

Šestogodišnji Dilan, iz Losa Anđelesa, je rešio da prikupi novac kako bi pomogao svom najboljem prijatelju sedmogodišnjem Džoniju Purnazarianu koji boluje od teškog poremećaja jetre, vbolesti pohranjivanja glikogena tipa 1B.

Posetite:
facebook
twitter
instagram

Od ove bolesti boluje jedna od milion osoba i za nju nema leka.

Iako su mu roditelji predložili da novac prikupi na standardne američke načine, prodavanjem kolačića i limunade, on je odlučhno odbio i za par sati osmislio knjigu koja se posle ispostavila kao pun pogodak.

(old_image)

Prodajom knjige i čokoladnih pločica koje je donirao "Whole Foods" sakupljen je iznos veći od 30.000 dolara, ispričala je Dilanova mama Debra za Huffington Post i dodala da je cela priča privukla više pažnje nego što su očekivali: "Koliko to sve šestogodišnjak može da procesuira - prilično mu je zabavno kada gleda sebe na TV-u. Ali ne pridajemo tome pažnju kod kuće".

(old_image)

Zbog ove bolesti mali Džona ima striktan raspored hranjenja koji se obavlja kroz cevčicu svakih par sati pa i tokom noći. On ne sme da se razboli zato što i zbog najobičnije prehlade provede po 7 dana u bolnici.

Prikupljeni novac namenjen je istraživanju koje bi trebalo da otkrije lek za pomenutu bolest a ono je već počelo na Univerzitetu u Floridi i vodi ga glavni istraživač dr Dejvid Vajnstin.

(B92)

Pogledajte još