Direktno iz Havane: Izveštaj sa festivala cigara

Otvaranju su prisustvovali brojni pripadnici diplomatskog kora, uživaoci cigara iz celog sveta, iz preko 60 zemalja. Ove godine Festival će svojim prisustvom uveličati Boris Beker, proslavljeni teniski šampion i Grupa Fantastičnih kuvara koji če pripremati hranu i u pripremi će koristiti listove duvana.

Kuvarski tim Gastronomadi iz Hrvatske koji čine Grgur Bakšić, Zoran Šimunic i Pantelija Pekić. Oni će spremati specijaliete za sve prustne. Pored naših komšija tu će biti i Bruno Luciani Ekspert za priremu sladodleda iz Italije. Sve ovo je samo najava za dolazeće dogadjaje koji će obeležiti XV Habnos Festival.

Ono što svi negde sa nestrpljenjem čekali cele godine je pezentacija novih cigara a niz premijera će otvoriti Montecrristo petit No2 i Double Edmundo.

(old_image)

Montecristo No2 je klasika među cigarama, jedna od cigara koje se pamte kada je prvi put probate. Zbog svoje veličine nije baš prikladna za svakodnevno uživanje pa je upravo to razlog zašto je napravljena cigara pod nazivom Montecristo petit No2. Ova cigara je skraćena u odnosu na tradicionalni No2 za nešto malo manje od 3 cm, ali sasvim dovoljno da bude primerenija češćem uživanju.

Deo bogate biografije Zdravka Brkića: Rođen je 11. septembra 1969. godine u Beogradu. Radio je kao kolumnista u ugostiteljskom magazinu Café & Bar, Prestup, Camp, Hedonist… Radi gastro kritku – kolumnu Gastrodrom, prvu Mistery guest kritiku restorana. 2006. za kompaniju Julieta doo, uvoznika Kubanskih cigara, postavlja koncept prve La Case Del Habano u regionu. Vodi ovaj objekat koji je progalašen za najeksluziviju Casu na svetu u okviru lanca koji je u tom trenutku brojao 176 objekata širom sveta. Od pre par godina ubraja se u najveće poznavaoce kubanskih cigara na svetu i aktivno učestvuje u kreiranju mnogih dogadjaja vezanih za cigare, vina i gastronomiju širom sveta.

Jedna od najprodavanijih cigara iz porodice Montecristo je Emundo. To je velika cigara modernog stila, par godina kasnije predstavljena je i verzija Petit edmundo koja je nešto kraća. Sve to usled nedostaka vremena da se uživaoci posvete velikim cigarama. Međutim ove godine je nasuprot opštem trendu skraćivanja cigara u svetu predstavljena produžena verzija Edmunda, pod nazivom Double Edmundo.

Sve u svemu savršeni početak divne nedelje u Havani sa koje ćemo ćemo vas redvno obaveštavati o dešavanjima... A sad nemojte zameriti sunce u Havani ne može da čeka kao ni neke cigare koje još moramo da probamo...

Autor: Zdravko Brkić

Pogledajte još