KRŠIO ZAKON VIŠE OD 14 GODINA: Japanac kažnjen sa 11.000 dolara zbog pušenja u toku radnog vremena

Jedan Japanac kažnjen je novčanom kaznom od oko 11.000 dolara zbog pušenja tokom radnog vremena.

Japanski državni službenik je upao u nevolje jer je pušio na poslu više od 4.500 puta za 14 godina.

Prema izveštaju "The Straits Times", vlasti u Osaki su donele odluku o 61-godišnjem zaposlenom, zajedno sa dvojicom kolega u finansijskom odeljenju prefekture, tako što su nametnule smanjenje plate za 10 odsto na šest meseci zbog stalnog pušenja tokom radnog vremena uprkos višestrukim upozorenjima.

U septembru 2022, kancelarija za ljudske resurse je dobila anonimnu dojavu da trojac tajno krije duvan. Trojku je pozvao njihov supervizor i upozorio da mogu imati posledice ako ih ponovo uhvate da puše. Međutim, njih trojica su nastavili da puše i lagali su o tome kada su intervjuisani u decembru 2022.

U izveštaju "Straits Timesa" se navodi da se od njih trojice smatra da je 61-godišnji službenik na nivou direktora prekršio "dužnost predanosti" prema Zakonu o lokalnim javnim službama. Od čoveka je zatraženo da vrati 1,44 miliona jena svoje plate, pored disciplinskog smanjenja plate.

Vlada prefekture je otkrila da je muškarac na dužnosti pušio 355 sati i 19 minuta.

Osaka ima neke od najstrožih zakona o pušenju na svetu. Uveo je potpunu zabranu pušenja cigareta u vladinim prostorijama, uključujući kancelarije i javne prostore 2008. godine. Državnim službenicima zabranjeno je pušenje tokom radnog vremena 2019. godine.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još