Najsmrtonosniji obrok na svetu - naduvana riba sa makaronima začinjenim cijanidom

Simptomi počinju odmah nakon nekoliko minuta. Prvo vas svrbi jezik, golica vas nešto u usnoj duplji. Potom počinje mučnina, bol u stomaku i dijareja. Zatim će vam utrnuti udovi, uz nekontrolisano znojenje i lučenje pljuvačke.

Onda ćete osetiti slabost i drhtavicu, ubrzo počinje i postepena paraliza dijafragme, neverovatno veliki pad krvnog pritiska, problemi sa disanjem. Usne vam plave, plave vam prsti na rukama i nogama, srce otkazuje. Sve to u vremenskom intervalu od najmanje sedamaest minuta do sat vremena, najviše. I sve svreme ste veoma svesni svega što vam se događa.

Sve ovo desiće vam se nakon nekoliko zalogaja najsmrtonosnijeg obroka, u šta se uverio i Lio Benediktus koji je za britanski list Gardijan napisao tekst „Preživeo sam najsmrtonosniji obrok na svetu“.

Moj potencijalno ubitačni meni sastojao se od naduvane ribe, ’kluvak’ paste od oraha i najvrelijeg čilija na svetu. Nije me ubio, ali nije ni bio mnogo ukusan“, piše Benediktus.

Glavni sastojak na pomenutom meniju bila je upravo naduvana riba, koja spada u familiju morskih i priobalnih riba reda „Tetraodontiformes“. Ove ribe smatraju se jednim id najotrovnijih kičmenjaka na svetu. Njihova upotreba u ishrani zabranjena je u mnogim zemljama, dok se u Japanu smatra specijalitetom.

U toj zemlji izlazećeg sunca ova riba često se nalazi na meniju, ali čak i tamnošnji kuvari uklanjaju opasne delove mesa koji sadrže otrov tetrodokstin. On se u konačnom jelu nalazi tek u malim količinama, ali ni to nije zanemarljivo jer je tetrodokstin skoro hiljadu puta moćniji od cijanida.

Benedikt navodi kako se niko osim njega nije usudio da proba i zmijsko vino, za koje tvrdi da je veoma okrepljujuće. Napitak koji sadrži otrov kobre i škorpiona pomešan je sa limunskom kiselinom, i izvrsno je došao uz dezert od makarona i kikirikija začinjenih cijanidom.

Naduvana riba nalazi se na listama zabranjenih namirnica širom sveta, pa i u Velikoj Britaniji. Međutim Benediktus je imao specijalnu priliku da ga proba na jedinstvenoj humanitarnoj večeri organizovanoj od strane organizacije „Remeber a Charity“.

Cilj događaja bio je da odabranim bogatašima prikažu kako izgleda smrt i time ih podstaknu na veće učešće u humanitarnim akcijama.

B92

Pogledajte još