Neredi u Skoplju: Povređeni građani i policajci, najavljeni novi protesti

MUP je saopštio da je sinoć bilo i više incidenta i u autobusima javnog prevoza između mladića makedonske i albanske etničke pripadnosti.

U međuvremenu su zakazani novi protesti - prvi je u parku "Žena borac" nasuprot parlamenta, a organizator je stranka "Dostoinstvo", u kojoj si članovi bivši učesnici vojnog konflikta u 2001. godini Oni protestuju protiv imenovanja Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije, za ministra odbrane.

"Dostoinstvo" danas počinje i sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smenu Džaferija. Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podneta u Parlamentu, nakon čega, ukoliko predsednik Parlamenta da "zeleno svetlo", treba početi sakupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Drugi protest, čiji organizator nije poznat, počeće ispred džamije Jahja Paša i kretaće se do zgrade Vlade, a usmeren je protiv sinoćnjeg nasilja, koje je izbilo nakon protesta uglavnom pripadnika navijačkih grupa protiv Džaferija, kada su pretučeni nedužni prolaznici albanske nacionalnosti.

(RTS)

Pogledajte još