VIŠEMESEČNI PROTESTI URODILI PLODOM: Iran ukinuo moralnu policiju

Iran je ukinuo policiju za moral nakon više od dva meseca protesta izazvanih hapšenjem Mahse Amini zbog navodnog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji, prenela je juče, 4. decembra agencija AFP pozivajući se na lokalne medije.

Povod za masovne protesta koji su se proširili i van granica Irana bila je smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini, Iranke kurdskog porekla nakon hapšenja zbog navodnog kršenja islamskog zakona o obaveznom nošenju marame.

Mahsa Amini je preminula 16. septembra, tri dana nakon što je uhapsila moralna policija u Teheranu.

- Policija za moral nema nikakve veze sa pravosuđem i ukinuta je - rekao je državni tužilac Mohamed Džafar Montazeri, a prenosi agencija ISNA.

On je tu izjavu dao na verskoj konferenciji kao odgovor na pitanje jednog od učesnika "zbog čega se policija za moral ukida", navela je u izveštaju agencija ISNA.

Prema podacima boraca za ljudska prava, najmanje 450 ljudi je ubijeno, a više od 15.000 privedeno u vladinim akcijama protiv demonstranata.

Protesti u znak podrške ženama u Iranu organizovani su u prethodna dva meseca širom sveta.

Moralna policija, formalno poznata kao Gasht-e Ershad ili "Patrola za navođenje" osnovana je pod predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, da bi "širila kulturu skromnosti i hidžaba".

Izvor: Slobodnaevropa.org
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još