Jug Afrike: Više od šest miliona ljudi gladuje

Ističe se da brine to što ova kriza hrane u velikoj meri ostaje nezapažena, a apeli IFRC-a donatorima za finansijsku pomoć tom regionu nailaze na ograničenu podršku, prenosi Rojters.

Ponavljanje ciklusa suša i poplava uništava useve, stoku i ugrožava snabdevanje ispravnom vodom za piće, pa su malarija, kolera i dijareja uobičajena pojava, ističe Aleksander Mateu, regionalni predstavnik IFRC-a za jug Afrike.

U Lesotu kriza hrane pogađa 725.000 ljudi, ili oko 40 odsto stanovništva. U Malaviju su ugrožena gotovo dva miliona ljudi, u Angoli više od 1,8 miliona, a u ruralnim oblastima Zimbabvea 1,6 miliona ljudi.

Brojnost neuhranjene dece se u ovim zemljama povećava - u nekim oblastima ih je za 50 odsto više nego prošle godine. Situaciju pogoršava i to što je veliki procenat stanovništva u navedenim zemljama zaražen HIV virusom. U ovom regionu živi čak oko 34 odsto ukupnog broja zaraženih virusom side u svetu.

U IFRC-u napominju da manjak hrane može da potkopa napore da se suzbije širenje HIV virusa u zemljama na jugu Afrike jer se mučnina, koju izazivaju antiretroviralni lekovi, dodatno pogoršava kad je stomak prazan pa mnogi zaraženi ne žele da koriste dotične medikamente.

IFRC ističe nužnost široke, koordinisane akcije između vlada, privrednih subjekata, humanitarnih i organizacija za razvoj, međutim, od jesenas tražene sume za finansiranje programa IFRC-a u Lesotu (1.119.000 švajcarskih franaka) dosad je prikupljeno samo 17 odsto, a od sume tražene za Angolu (1.562.000 švajcarskih franaka) svega četiri odsto.

Donatori su nešto bolje reagovali na apele za sredstva potrebna za Malavi i Zimbabve. Za ove zemlje je dosad prikupljeno 57, odnosno 33 odsto traženih sredstava.

(Tanjug)

Pogledajte još