Priča o "izlečenju" devojčice od HIV-a: Virus je i dalje tu, ali ne čini nikakvu štetu

Identitet devojčice i njene majke zasad se drži u tajnosti. Poznato je tek da devojčica koja ima dve i po godine živi u ruralnom delu Misisipija i nema nikakvih zdravstvenih poteškoća uzrokovanih HIV-om.

PROČITAJ I: SAD: Beba rođena sa virusom HIV-a izlečena!?

Virus nije nestao - tu je, ali ne čini nikakvu štetu!

Dr. Deborah Persaud iz Dečjeg bolničkog centra "Johns Hopkins", koja je predvodila studiju, dala je detaljnije objašnjenje slučaja "čudesnog izlečene devojčice".

"Virus nije u potpunosti nestao, ali ne čini nikakvu štetu. Doktori veruju da je to zato što se sa intenzivnom terapijom započelo u prvih 48 sati nakon infekcije", pojasnila je Persaud koja je o slučaju govorila i na konferenciji HIV specijalista u Atlanti.

Bebi su dali koktel lekova

Majka do uoči samog porođaja nije bila svesna zaraze. I majka i dete odmah su dobili standardnu dozu lekova koji bi trebalo da spreče penos HIV-a s majke na novorođenče. Ali, virus je ipak prešao i na devojčicu.

Devojčica je rođena nešto pre termina pa je ostala u bolnici. U 30 sati od porođaja ponovo je testirana na HIV i doktori su dobili čist dokaz o tome da je inficirana. Tad su se odlučili na neuobičajeni potez - dali su joj koktel tri leka u povećoj dozi. Taj potez je uspeo - broj virusnih čestica u krvi smanjen je na minimum.

Sve do 15 meseci beba je redovno primala terapije protiv HIV-a, a onda je majka prestala da dolazi s devojčicom na doktorske kontrole. Nakratko ju je dovela na pregled s 18 meseci starosti, a onda opet nestala.

Iako je devojčica propustila najmanje osam meseci terapije koja zaraženima HIV-om život znači, kad su je doktori ponovo poslali na testiranje ostali su iznenađeni - virus nije osnažio i devojčica je i dalje bila u dobrom zdravstvenom stanju bez obzira na činjenicu što dugo nije primala terapiju.

"Moja prva pomisao bila je: `O moj Bože, lečili smo nezaraženo dete`. Ali, onda sam proverila sve podatke i utvrdilo se da je malena zaista bila zaražena", navela je dr. Hannah Gay iz Medicinskog centra Univerziteta u Misisipiju.

Nad devojčicom je tad sproveden niz testova, a tek je posebno ultra-senzitivno testiranje otkrilo tragove genetičkog materijala HIV virusa. Iako nije reč o medicinski gledano "pravom ili sterilizovanom izlečenju", nema naznaka replikovanja opakog virusa ili njegovog napadanja ćelija pa se to smatra "funkcionalnim izlečenjem".

Izvor: Index

Pogledajte još