Kućnim poslovima do manje kilaže!?

1. Oribajte kadu

Ovo vam može biti svakodnevna rutina ako uživate u dugim kupkama i peni. Ovo je jedan od najboljih kućnih poslova za gubljenje kilograma! Ne treba vam mnogo vremena, osim ako ne rešite da oribate i česmu i zavesu na kadi. Poenta je u tome da ćete za pola sata ribanja kade, potrošiti 200 kalorija!

2. Očistite podove

Postoji nekoliko vrsta podova u našoj kući: parket, pločice, laminat i tepisi. Ako je ovo posao koji radite svakog dana budite srećni, jer usisavanjem trošite 180 kalorija na sat, dok prilikom čišćenja mopom sagorite 240 kalorija na sat!

3. Postanite gurman

Verovatno mislite da kuvanje dodaje kalorije, zar ne? Ne, zapravo samo troši kalorije, ako ste zaista dobar kuvar. Čin samog kuvanja sagoreva kalorije – 150 na sat, da budemo precizni. Ako još sami mesite hleb ili pravite svoju testeninu, seckate povrće i voće, kuvanje može da vam pomogne da budete fit!

4. Namestite krevete

Mrzite da nameštate krevet? Ako vam kažemo da se prilikom nameštanja kreveta troši 130 kalorija za pola sata, možda ćemo vam dati motiv da sređujete krevet svaki dan.

5. Kupanje dece

Prilikom kupanja bebe ili kućnog ljubimca potrošićete puno kalorija. Za sat vremena potrošićete čak 240 kalorija.

6. Definitivno operite prozore

Iako je pranje prozora teško, nije toliko strašno ako koristite pravi pribor za čišenje. Pored toga, za trideset minuta možete potrošiti 125 kalorija. Ovo važi i za ogledala. Zar to nije vredno pranja na nedeljnom nivou?

7. Izbacite đubre

Bacanje đubreta je neophodno. Potrošićete oko 105 kalorija na sat na skupljanje đubreta po kući. Naravno da vam je za skupljanje đubreta po kući (novina, papirića, ambalaže i sl) potrebno mnogo manje vremena, ali ako praznite sve korpe svaki dan i odlazite do kontejnera, potošićete dosta kalorija.

8. Pranje sudova

Pranje sudova je još jedna svakodnevna aktivnost, zato imate šansu da potrošite najmanje 125 kalorija za pola sata. Izbegnite mašinu za pranje sudova kada imate vremena i ručno operite sudove.

9. Sredite baštu

Ako imate baštu, sigurno je niste mnogo sređivali tokom zime. Zato sada prionite na posao i sagorite 325 kalorija na sat. Ako ste čistili sneg tokom zime, znajte da ste za sat vremena trošili čak 415 kalorija!

Ako nemate vremena za teretanu ili trčanje, nemojte očajavati. Podelite kućne poslove na čitavu nedelju i budite aktivni svakog dana. Od sada kada obavljate kućne poslove razmišljajte o tome da ujedno trošite i kalorije!

(B92)

Pogledajte još