Završeno zasedanje Parlamentarne skupštine SE

STRAZBUR, 30. aprila 2009. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PŠE) danas je završila prolećni deo zasedanja na kome je razmotrila napredak Srbije u ostvarivanju obaveza, situaciju u Moldaviji, položaj aktivista za ljudska prava u članicama SE i druga pitanja u oblasti izgradnje demokratskih institucija i vladavine prava.

Skupština SE je raspravljala i o proceduri izbora generalnog sekretara Saveta Evrope. Na zasedanju u junu PŠE bi trebalo da izabere novog generalnog sekretara SE koji će stupiti na dužnost 1. septembra 2009. godine.

Komitet ministara SE je predložio za kandidate za generalnog sekretara SE Poljaka Volđimjerža Cimoševiča i Norvežanina Turbjerna Jaglanda.

U rezoluciji o Srbiji, koju je usvojila PŠE, pozdravlja se značajan napredak koji je Srbija ostvarila od prijema u Savet Evrope i poziva na nastavak reformi i završetak saradnje s Haškim sudom.

Pozdravlja se opredeljenje Beograda da mirnim i diplomatskim sredstvima brani svoj stav u vezi sa Kosovom i izražava podrška integraciji Srbije u EU.

Pogledajte još