Redovan seks nas čini pametnijim

Naučnici su otkrili da vođenje ljubavi, posebno u fazi kad smo se tek zaljubili u nekog, ima neverovatno podsticajno dejstvo na naš mozak. Redovan seks povećava naš mentalni kapacitet, a čak utiče i na nastanak novih nervnih veza u oblastima zaduženim za učenje, pamćenje i budnost.

Istraživači sa italijanskog univerziteta u Paviji radili su laboratorijske analize krvi tri grupe ispitanika: sveže zaljubljenih, onih u dugim vezama i onih koji su samci.

- U odnosu na samce i one u dugim vezama, kod tek zaljubljenih ispitanika uočen je značajno viši nivo rasta i razvoja nervnih ćelija, a takođe je kod njih i najbolji kvalitet nervnih veza – pišu oni u svojoj studiji objavljenoj u stručnom magazinu „PloS One“.

Kako se pokazalo, s vremenom, kako prvi nalet strasti počinje da popušta i seksualni odnosi postaju ređi, slabi i kvalitet sposobnosti našeg uma. Ispitujući mozak zamorčića, ispostavilo se da što su glodari imaju više seksa, to su više jačale nervne veze u mozgu, posebno u hipokampusu koji je zadužen za memorisanje i učenje, a istovremeno opadao nivo hormona zaduženih za negativno raspoloženje.

Zaključak istraživanja je da seks ne samo da oslobađa organizam od nakupljene tenzije i stresa, već i podstiče moć mozga. Takođe, vođenje ljubavi odlična je kontramera protiv opadanja naših mentalnih potencijala u trećem dobu.

- Postoje dokazi da seksualno aktivni stariji ljudi manje oboljevaju od demencije. Na magnetnoj rezonanci vidi se da je prilikom svakog orgazma mozak značajno aktivniji nego inače i koristi više kiseonika koji je neophodan za ishrnu nervnih ćelija – objašnjava doktor Beri Komisaruk, profesor na Rodžers univerzitetu i jedan od vodećih stručnjaka za pitanja seksa sa gledišta neuronauka.

Profesor Komisaruk objašnjava da je redovan seks važan za mentalne performanse oba pola, ali da je posebno blagotvoran za ženski mozak, a sa time se slaže i poznati seksolog Trejsi Koks.

- Tokom seksualnog čina, u ženskom organizmu nivo hormona sreće, oksitocina, skače za 500 puta, nakon čega su one opuštenije i mnogo lakše utonu u san. Sutradan je njihov mozak spremniji za obavljanje novih zadataka. Takođe, muškarci koji imaju tri orgazma nedeljno zdraviji su i žive značajno duže od onih koji ljubav vode jednom nedeljno ili uopšte nemaju seks – objašnjava Koksova.

(telegraf)

Pogledajte još