Kupac otkrio lažan lek za trudnice

Do toga je došlo posle vanredne analize Inspekcije za lekove jer je Ministarstvu zdravlja stigla prijava kupca koji je posumnjao da je lek drugačiji nego pravi "Folnak".

Pravi lek Folnak je okruglog oblika, ravan, žute boje sa slabo primetnim mrljama.

Onaj lažni koji nije prošao kontrolu je narandžasti, a ni površina leka nije bila ravna već blago ispupčena. Različit izgled bio je alarm za jednog kupca da sve prijavi inspekciji.

"U tom crvenom sertifikatu koji je izdat za lažni lek koji ne odgovara ni oblikom izgledom, sadržajem ni masom da je u njemu folna kiselina samo je njena količina manja. Već od trenutka kad se pojavila sumnja i uvek kad se pojavi sumnja za lažni lek inspektori su naredili obustavu, zabranu daljeg prometa i povlačenje iz daljeg prometa navedene serije leka", kaže Gordana Perišin, inspektor za lekove Ministartsva zdravlja.

Ovaj lek najčešće uzimaju trudnice. Lekari ga preporučuju jer folna kiselina omogućava razvoj nervnog sistema kod beba.

"S obzirom da sam organizam nema sposobnost da ga proizvodi u organizmu, dodavati ga ishrani . načšećse se koristi za trudnoću ali i za normalan život i razvoj. Ona je posebno značajna za trudnice odnosno za formiranje neuralne cevi ploda iz koga se kasnije razvijaju mozak i kičmena moždina", kaže Nebojša Zečević , specijalista ginekologije i akušerstva.

U niškoj firmi MD Nini Doo, koja je proizvela sporni lek rečeno nam je da je iz prometa povučena seriji od 100 hiljada kutija spornog leka. Oni međutim tvrde i da je vanrednom analizom pronađena samo jedna sporna kutija koja je kupljena u decembru a reklamirana u februaru. Inače vlasnik ove kompanije je Jovica Stefanović Nini, koji je u pritvoru zbog zloupotrebe u Jugoremediji a bio je hapšen i zbog sporne privatizacije Srboleka.

Na našem tržištu, osim "Folnaka" koji se proizvodi u Nišu u prodaji je samo još jedan koji se proizvodi u Hrvatskoj.

(Izvor: B92)

Pogledajte još