Srebrenica: Porodice žrtava se možda obrate i sudu u Strazburu

Holandsko tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da general Tom Karemans i još dva oficira "ne mogu biti odgovorni za učešće u zločinima koje su u julu 1995. godine u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba".

Rodjaci tri žrtve genocida u Srebrenici zatražili su od tužilaštva da general Tom Karemans bude gonjen zbog krivične odgovornosti za smrt tih osoba.

Zastupnica porodica srebreničkih žrtava Lizbet Zegveld izjavila je agenciji Frans pres da će se obratiti sudu u Arnemu, a ukoliko taj korak bude neuspešan, onda će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ima veliki broj pitanja u okviru procedure", rekla je Zegveld i dodala da tužilaštvo nije saslušalo nijednog svedoka niti osumnjičenog.

U odvojenom slučaju, Apelacioni sud u Hagu je 5. jula 2011. godine, po tužbi rodjaka tri ubijena Muslimana, odlučio da je holandska država odgovorna za njihovu smrt u vreme genocida nad 8.000 Muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Apelacioni sud je ocenio da holandski bataljon u okviru mirovnih snaga UN, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, "nije trebalo da te ljude preda Srbima".

(Beta)

Pogledajte još