LŠ: Mesi odveo Barselonu u četvrtfinale, slavlje Galatasaraja

Spektakularni revanš osmine finala na Nou Kampu protekao je u znaku najboljeg fudbalera današnjice Lionela Mesija, koji je već u prvom poluvremenu sa dva gola nadoknadio minus Katalonaca iz prvog meča. Nezaustavljivi Argentinac opravdao je naziv "čarobnjaka", na oduševljenje 95.000 gledalaca, i zapečatio sudbinu sedmostrukog prvaka Evrope.

Barselona je u možda najvažnijoj utakmici sezone briljirala, posebno u prvom poluvremenu. Od početka susreta krenula je silovito, Ćavi i Inijesta bili su glavni pokretači brzih akcija iz kojih su stvarane brojne šanse pred golom Abijatija.

Mesi je doneo vođstvo već u petom minutu, kada je nakon duplog pasa sa Ćavijem pogodio levi gornji ugao sa ivice šesnaesterca. Već tada je bilo jasno da se Milanu ne piše dobro, iako je El Šaravi imao priliku četiri minuta kasnije, kada je slabo šutirao.

Igralo se, praktično, na jedan gol, Inijesta je pogodio prečku i bilo je samo pitanje vremena kada će Katalonci dostići prednost rivala iz duela na San Siru. Kada je Nijang propustio šansu za izjednačenje roso-nera pogodivši stativu, usledila je kazna, a na mestu je ponovo bio Mesi.

Pogrešio je Ambrozini, Inijesta je majstorski uposlio Argentinca, koji je sa oko 18 metara savladao statičnog golmana Abijatija.

U nastavku utakmice Barseloni je bio potreban barem još jedan pogodak i uspela je u ogromnoj želji celog tima. Maestralni Ćavi je u 53. minutu u svom stilu uposlio Davida Vilju, koji je krunisao sjajnu partiju Katalonaca, nakon čega je Milan bio na kolenima.

Tačku na utakmicu za veliku pobedu od 4:0 i konačan trijumf fantastičnog tima obezbedio je Alba u sudijskoj nadoknadi.

Turski Galatasaraj je u Gelzenkirhenu ostvario podvig. U uzbudljivom meču preokretom je došao do pobede nad nemačkim predstavnikom i zasluženo se probio u četvrtfinale.

Didije Drogba se nije upisao u strelce, ali je bio među najzaslužnijima za uspeh popularnog kluba iz Istanbula.

Barselona - Milan 4:0 (Mesi 5, 40, Vilja 55, Alba 90+2)

Šalke - Galatasaraj 2:3 (Nojštater 17, Bastos 63 - Altintop 37, Jilmaz 42, Bulut 90+5)

U preostalim revanšima osmine finala sutra od 20.45 sati igraju Malaga - Porto (prvi meč 0:1) i Bajern Minhen - Arsenal (3:1).

Plasman u četvrtfinale Lige šampiona ranije su izborili Juventus, Pari Sen Žermen, Borusija Dortmund i Real Madrid.

(Tanjug)

Pogledajte još