Iz BiH u Srbiju na promenu pola

Đorđević, koji je do sada u Srbiji i svetu izveo oko 500 operacija promene pola, otkrio je "Avazu" da je u poslednjih pet do šest godina među pacijentima koji su želeli da promene pol bilo i oko 15 građana iz BiH.

"Dolaze mi pacijenti iz celog sveta. Svakako da je bilo slučajeva i sa građanima BiH. Ono što je zanimljivo jeste da je, kada su u pitanju građani vaše zemlje, uglavnom reč o damama koje žele da postanu muškarci", rekao je beogradski hirurg.

Osim nesporne stručnosti, razlog zbog kojeg mnogi na ovaj operativni zahvat odlaze u Srbiju je i vrlo povoljna cena.

Za ovu operaciju potrebno je, prema pisanju "Dnevnog avaza", izdvojiti oko 3.500 evra, a za stanovnike Srbije cena je trostruko niža, dok ista operacija u SAD košta i do 50.000 dolara.

Operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata, a u komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi sa funkcionalnošću ili upala.

"Operacija nije hir, već deo lečenja poremećaja polnog identiteta i poslednja je faza u lečenju. To uključuje rad sa psihijatrima od najmanje godinu dana. Hormonska terapija traje do godinu dana i posle toga pacijenti stiču neke osnovne uslove da se podvrgnu hirurškom lečenju. Neophodno je i savetovanje u trajanju od najmanje godinu dana", pojasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, posle operacije većina pacijenata se odseli iz BiH i počinje novi život.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još