Top pet načina da pobediš prolećni umor

1. Svetlost podstiče serotonin
Iako se proleće oseća u vazduhu i dani su duži, mnogi od nas su bezvoljni i bez energije. Dosta svetlosti je dobro protiv depresije, jer podstiče proizvodnju serotonina. Međutim, ono istovremeno sprečava lučenje melatonina, što remeti naš ritam spavanja. Zbog toga mnogi od nas upravo u proleće pate od povećane pospanosti tokom dana.

2. Provetravanje i svež vazduh
Bečko društvo za promociju zdravlja preporučuje: uživajte što više u dnevnoj svetlosti, ne zaboravite na često provetravanje prostorija, jer tako snabdevate mozak kiseonikom.

3. Vežbe istezanja daju energiju
Povežite provetravanje sa nekoliko vežbi istezanja ispred otvorenog prozora. Kretanje treba da upražnjavate tokom čitave godine jer vraća energiju.

4. Šetnje i vožnja biciklom jačaju imunitet
Upravo u proleće je poželjno većinu aktivnosti premestiti van zatvorenih prostorija. Dugačke šetnje, nordijsko šetanje ili vožnja biciklom – tj. uopšteno kretanje, nisu samo dobri zbog fitnesa i izdržljivosti, već jačaju imunitet.

5. Ishrana sa mnogo vitamina protiv stresa i umora

Takođe i preko ishrane može se uticati na prolećni umor, obajšnjava Judit Blahfelner, nutricionista u Bečkom društvu za promociju zdravlja.

Salata, rotkvice i mlad luk su prvo prolećno povrće koje osim vitamina sadrži i minerale i važne bioaktivne supstance, koje podstiču imunitet. Ali dok čekamo na novo povrće od pomoći može biti i staro: karfiol, kupus, šargarepa, luk.

Mislite pozitivno i pomozite sebi. Svaki dan je važan.

(i Compres - BEČ)

Pogledajte još