Slovenija dobila novu vladu i prvi put ženu za premijera

Poslanici slovenačkog parlamenta su nakon celodnevne rasprave, izglasali novu Vladu koju je predložila mandatarka, Alenka Bratušek. U vladi je trinaest ministara, a prema koalicionom dogovoru levičarskih stranaka koje je sastavljaju, ova vlada će raditi godinu dana, nakon čega će izaći pred parlament i ponovo tražiti njegovo poverenje.

Dok se u parlamentu vodila burna rasprava, ispred njega je grupa građana demonstrirala noseći transparent na kome je pisalo "Ova vlada je plagijat", dodajući da će sa novom Vladom biti samo još gore.

Tokom večeri, još pre glasanja o novoj Vladi, ostavku na mesto predsednika stranke Pozitivna Slovenija je dao Zoran Janković. Nova premijerka Alenka Bratušek članica je upravo te stranke.

Ostavku Zorana Jankovića su kao uslov za ulazak u vladinu koaliciju postavile stranke koje su u nju pozvane, i to zbog korupcionaške afere vezane za Zorana Jankovića, odnosno zbog izveštaja Antikorupcijske komisije koja je nedavno utvrdila da Zoran Janković nije prijavio sve svoje novčane prihode.

Uprkos činjenici da je Zoran Janković konačno podneo ostavku na mesto predsednika svoje stranke, mnogi slovenački analitičari i novinari smatraju da će se Alenka Bratušek zapisati u slovenačku istoriju ne samo kao prva predsednica Vlade, već i kao najnemoćnija predsednica Vlade, jer će Vladu zapravo voditi Zoran Janković, iza koga stoje "čike iz pozadine" koje, prema mišljenju slovenačke javnosti, vodi Milan Kučan.

Nova Vlada Alenke Bratušek ima pred sobom težak zadatak da proba da Sloveniju izvuče iz krize u kojoj je poslednjih godina. Njeni najveći kritičari sumnjaju u njen uspeh, pre svega zbog toga što je u programu Alenke Bratušek bilo najmanje o najvećem slovenačkom problemu - bankama.

Današnji izveštaj MMF-a je potvrdio da tri najveće slovenačke banke, koje su inače u vlasništvu države, neće preživeti bez novih dokapitalizacija u visini od bar milijardu evra. Prema nekim procenama, u slovenačkom bankarskom sektoru zjapi "rupa" od sedam milijardi evra, mahom potrošenih na loše kredite.

U posebno teškom položaju je najveća slovenačka, državna banka, Nova Ljubljanska Banka, koja bez nove dokapitalizacije neće moći da opstane. MMF je Sloveniji savetovao i da konačno počne sa privatizacijom, ako misli da ponovo pokrene privredu do čega neće doći bude li se, kao do sada, branila "nacionalnim interesima".

(Izvor: B92)

Pogledajte još