Pljačka na maržama - patike u Srbiji 14.000, a u inostranstvu 8.000 dinara

Goran Papović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da vlasnici trgovina imaju svoju proizvodnju, pa mogu da naduvaju marže i do 60 odsto. Država je, kako kaže, probala da ih ograniči, ali svi pokušaji su pali u vodu.

On ističe da su marže za hleb veće od 40 odsto, a visoke su i za meso i mesne prerađevine, konditorsku robu... Znatne su i za robne marke trgovačkih lanaca, koje zauzimaju sve više mesta na rafovima. Papović smatra da se zarada trgovaca može smanjiti jedino zdravom konkurencijom, a to mora da obezbedi Ministarstvo trgovine tako što će sprečiti us­lovljavanje ulagača kad oni žele ovde da zgrade pro­dajni objekat, piše Kurir.

- Dokaz da nas trgovci pljačkaju jeste i to što su cene u centru gradova i na prometnijim mestima najviše, umesto obrnuto, jer kod nas ne postoji zakon ponude i potražnje, nema konkurencije - ističe Papović.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije kaže da bezbroj primera govori da su marže prevelike. Tako negde čokolada „milka“ košta 95 dinara, a negde 125, a njena realna cena je možda 80 ili 85 dinara.

- Marže za hranu u proseku se kreću od 20 do 30 odsto, prosečna maloprodajna marža je 20, a veleprodajna 16 odsto. U Evropi i svetu su samo nekoliko procenata - podseća ona.Vida navodi da im javljaju građani koji su kupili patike za 8.000 dinara u inostranstvu, a ovde koštaju 12.000 ili 14.000.

Navuku, pa oderu

Najnovije istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (www.apos.org.rs) pokazalo je da trgovine navlače kupce nižom cene neke robe, a onda ih oderu na visokim cenama dugih proizvoda. Pitanje je samo, kako kaže Igor Ivanovski iz Asocijacije potrošača Srbije, koja trgovina je izabrala koju robu, princip je isti.

Vladimir Matović, savetnik ministra trgovine, kaže da su marže rezultat konkurencije i zato je Ministarstvo uklonilo barijere koje su mogle da spreče dolazak trgovina, a neke od njih su već najavile ulaganje.

- Država je prestala da administrira u oblasti cena, ali čini sve da obezbedi građanima da zadovolje osnovne životne potrebe na pristupačan način. Trgovci i proizvođači će odrediti artikle koje će učiniti maksimalno pristupačnijim u odnosu na sličnu robu - naveo je on i dodao da će se posebno označene namirnice pojaviti u drugoj polovini marta.

Raspon cena

tunjevina 55-110 dinara
oslić 380-600 dinara
čokolada 80-120 dinara
čaj 36-54 dinara
kafa 180-240 dinara
hleb 30-50 dinara
mleko 80-110 dinara
„milka“ 95-125 dinara

Kurir

Pogledajte još