Albanski udžbenik: Kosovo, Bujanovac, Preševo, Vranje "nepravedno" u Srbiji!

Navodno albansko područje u Srbiji, bez Kosova, je takodje izdvojeno, a odnosi se, uglavnom, na područje Bujanovca i Preševa.

Prema tom udžbeniku, albanska područja u Crnoj Gori su Ulcinj, Plav, Gusinje i Rožaje. Ta područja ("krajine"), kako se navodi, su do 1912. godine bila "deo geopolitičke kompaktne celine Albanije", a "posle balkanskih ratova i turske kapitulacije vojnički su osvojena od Crne Gore".

Mapa "Velike Albanije" na jednom od starijih udžbenika geografije u Albaniji

U udžbeniku geografije, u čiji je prevod imala uvid agencija Beta, na stranici 13. piše da su na Berlinskom kongresu 1878. godine "donete odluke na štetu albanskog naroda".

"Ovaj kongres nepravedno je dodelio Srbiji istočni deo Kosova sa Vrangom (verovatno Vranjem), kao i Crnoj Gori Bar, Podgoricu, Plav i Gusinje", piše u albanskom udžbeniku geografije.

Na 197. strani udžbenika štampana su pitanja i zadaci za vežbanje učenika: "Pokažite na mapi albanska područja na prostoru Crne Gore", "Kako i kad su ova područja otcepljena od geoprostora Albanije?", "Kakva je budućnost ovih područja i kako može da se popravi njihovo ekonomsko i kulturno stanje?".

Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.