Zašto volimo Severinu?

Severinina saradnja sa slovenačkim rediteljem Tomažom Pandurom, koji je pre skoro deset godina na pozornici Sava centra postavio inscenaciju Pavićevog "Hazarskog rečnika“, zaista predstavlja iskorak. Posebno ukoliko se prisetite toga šta se sve na Balkanu smatra spektaklom i vrhunskim scenskim nastupom. Veliki deo Severinine publike možda i ne zna ko je Pandur. Eto prilike da nauče. Uostalom, nije li Marina Abramović sa oduševljenjem govorila o tome koliko je zahvalna Ledi Gagi što svaki njen dolazak u Momu privlači horde fanova koje prosto opsedaju muzej. Gaga se zadrži kratko, ali fanovi ostaju da razgledaju snimke Marininih performansa. Kada estradna zvezda angažuje vrhunskog umetnika u nameri da napravi nešto pažnje vredno to jeste gest za aplauz. Katarza za vulgarnu i toksičnu estradu.

(old_image)

Nimalo ne iznenađuje to što se Tomaž Pandur upustio u ovu priču. Skeptici će uvek prvo govoriti o novcu, ali za reditelja njegove reputacije taj honorar sigurno nije bio izazov. Dakle, "nepristojna ponuda“ kao opcija, otpada. Severina se nekoliko puta okušala na pozorišnim daskama, uostalom i kao barunica Kasteli Glembaj koja, u modernoj postavci, točkovima svog tajkunskog džipa gazi nekog gubitnika tranzicije. Ne postoji uloga u kojoj je bila loša iako je njenu rolu u "Glembajevima“ hrvatska javnost dočekala s negodovanjem i nerazumevanjem kako nekakva "pevaljka“ može igrati najčuveniju Krležinu antijunakinju. Ispostavilo se da može i to vrlo dobro.

Na sceni Severina može da bude gotovo sve što poželi. S lakoćom izražava čitavu skalu emocija i raspoloženja. Sreća i tuga su najlakši zadaci za nju. Između je koketerija, flert, zavođenje, ljutnja, bol, stid. I sve se to oseća i doživljava u „riltajmu“. Za razliku od većine pevačica, za Severinu ženskost je neiscrpna i može se predstaviti na hiljadu načina. Erotičnost nije svedena na napućena usta i pevanje u polučučnju što se kao kao „seksi nastup“ računa podjednako od Pinkovih studija do šabačke šatre. I onda, logično, izliva na trotoare ulice Strahinjića bana. I dok se muškarci pitaju zbog čega sve devojke izgledaju isto, te iste devojke potpuno su sigurne da su svi muškarci u međuvremenu postali pederi. Kako inače odoleti zmijskom pogledu i skupljnim ustima?

(old_image)

Fatalna žena, zavodnica koju je Severina postavila na scenu, zna da moć leži na drugom mestu. Menja se iz minuta u minut, od početka do kraja spota ili pjebeka, i u svakom trenutku njen pogled šalje jasnu poruku. Seksepilnost vredi tek kad je izazovna, a za izazov je potrebno imati nešto i u glavi. U koketeriji sa muškim ulogama, ona je takođe vrlo uverljiva. Pevajući "Tarapanu“, sa odvezanom leptir mašnom i izgužvanom košuljom, koja signalizira da je iza nje duga kafanska noć, Severina je žena boem i nagoni vas da joj verujete bez ostatka. O njenom talentu za komediju i kabare izlišno je govoriti. Kada pokušava da nas nasmeje deluje nevino, gotovo kao dete, i nikakav video sa jahte ne može da naruši ovaj doživljaj.

Psiholozi će reći da je ključ u autoerotičnosti, u svesti o sopstvenim potencijalima i samopouzdanju. To je sasvim u skladu sa činjenicom da nikada niste mogli da vidite fatalnu ženu koja zbunjeno zamuckuje i crveni u licu. Uostalom, na originalnom plakatu za kultni erotski triler "Niske strasti“ pisalo je: "Fatalna žena je sila prirode“. Ta vrsta zavodljivosti polazi od ruke samo onim ženama koje su svesne da su dominantniji pol.

Takođe, samopouzdanje je osnova spontanosti. Zbog toga je za većinu ovdašnjih zvezda nezamislivo da izađu iz uobičajenog i uvežbanog. Takvi pokušaji su tragikomični čak i tamo gde se nazire neko zrnce talenta. Za Severinu je sasvim jednostavno da bude pastoralna zavodnica uz Bregovićevu muzičku ciku i vrisku, salonska dama po meri poezije Arsena Dedića, razočarana žena kojoj društvo za šankom nije potrebno, zlostavljana ljubavnica koju muškarac tretira kao kurvu, praznoglava cica iz prigradske diskoteke što izvija bok i tera dosadnog udvarača, fejk Merlinka koja se samo ludo zabavlja, iskusna žena suočena sa dramom tridesetih, zaljubljena, ostavljena, osvetnica, gubitnica, ona koja se miri sa sudbinom i ona koja najavljuje pobunu. I dalmatinka koja se moli „gospi“ i največi antihrist koji je više puta zgranuo hrvatski kler. Balkan joj veruje i kada ga gazi u trikou i Labutenovim štiklama i kad mu se umiljava sa liciderskim srcem na glavi.

(old_image)

"Severina je najveća hrvatska zvezda od osvajanja državne nezavisnosti", napisao je neki rodoljubni kritičar povodom njenog koncerta održanog posle objavljivanja albuma "Pogled ispod obrva“. Ta izjava zahteva temeljnu reviziju. Severina je najtalentovanija muzička zvezda regiona/regije od trenutka kada je estrada, oslobođena poreza na kič i šund, progutala i ispljunula kulturu i postala sudbina, soundtrack propasti i utehe tranzicijom smrvljenih balkanskih naroda.

Pogledajte još