Dinkić nudi JAT Arapima

Razgovori sa predstavnicima avio-kompanije iz Abu Dabija počinju u sredu, a srpsku delegaciju predvodi Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Razgovaraćemo o mogućnosti strateškog partnerstva "Etihada" i "Jata", kaže za "Novosti" ministar Dinkić.

""Etihad" je jedna od najboljih avio-kompanija danas u svetu. Vlasnici su i "Er Berlina" i "Er Sejšela". Ponudićemo im da i "Jat" postane deo te alijanse, to jest da oni na bazi ulaganja u modernizaciju flote i obezbeđivanja novih aviona dobiju 49 odsto učešća u "Jatu" i upravljanje kompanijom. Tako bi "Jat" postao profitabilan u budućnosti".

Do 1. juna u flotu "Jata", trebalo bi da stignu četiri "Erbasova" aviona i dva ATR. Takođe, uskoro bi trebalo da bude raspisan konkurs za dobrovoljni odlazak viška radnika iz kompanije, a otpremnina po godini staža je 300 evra. Ukoliko sa "Etihadom" bude dogovoreno strateško partnerstvo, verovatno će se taj plan promeniti.

Međutim, Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, nije optimista i kaže da je "zabluda da će neka strana kompanija želeti strateško partnerstvo sa 'Jatom' u stanju u kakvom se on trenutno nalazi".

"Etihad" je već pokazao zainteresovanost za saradnju sa "Jatom" u dugolinijskom saobraćaju. Naime, kada Srbija dobije kategoriju 1 američkih vazduhoplovnih vlasti, "Etihad" bi, iz Abu Dabija, preko Beograda, leteo direktno za SAD.

"Jat" bi, s druge strane, trebalo da uvede liniju do Abu Dabija, a da se onda putnici "Etihadom" prevoze dalje na Istok, pre svega ka Australiji.

Prema zaključku Vlade Srbije, do 1. juna u flotu "Jata", trebalo bi da stignu četiri "Erbasova" aviona i dva ATR. Takođe, uskoro bi trebalo da bude raspisan konkurs za dobrovoljni odlazak viška radnika iz kompanije, a otpremnina po godini staža je 300 evra. Ukoliko sa "Etihadom" bude dogovoreno strateško partnerstvo, verovatno će se taj plan promeniti.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.