Amerikanci odlučuju o gej brakovima

Pre četiri godine, birači u Kaliforniji su na referendumu doneli odluku da gej brakovi nisu dozvoljeni u toj saveznoj državi, ali su posle višegodišnje borbe, aktivisti za zaštitu prava LGBT populacije uspeli da predmet dovedu do Vrhovnog suda SAD.

Kako prenosi agencija AP, iz prvih istupa sudija deluje da bi oni mogli da se proglase nenadležnim u ovom slučaju, što bi prema tumačenju američke agencije, omogućilo da se gej brakovi sklapaju u Kaliforniji, ali ne bi imalo uticaja na ostalih skoro četrdesetak saveznih država gde su oni zabranjeni.

Advokat Teodor Olson, koji zastupa dva istopolna para na sudu, međutim kaže da se Vrhovni sud SAD u sličnoj situaciji nalazio 1967. godine, kada je oboren zakon iz 16 američkih država koji je zabranjivao međurasne brakove.

Zastupnik birača iz Kalifornije koji su izglasali Propoziciju 8, koja zabranjuje gej brakove, Čarls Kuper, s druge strane smatra da sud treba da potvrdi zabranu, jer ona predstavlja volju građana te države, dok političarima ostavlja da nastave debatu o tom pitanju.

Ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu okupilo se par hiljada ljudi, uglavnom onih koji podržavaju gej brakove, noseći transparente podrške, a LGBT zajednicu.

Pitanje gej prava je poslednjih godina postalo aktuelno političko pitanje, pa je tako američki predsednik Barak Obama tokom svog inauguracionog govora posebnu pažnju posvetio pravima LGBT zajednice, založivši se za izjednačavanje svih njihovih prava sa pravima ostalih ljudi.

Podršku su poslednjih dana dali i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, i republikanski senator Rob Portman.

Trideset devet američkih saveznih država ne dozvoljava gej brakove, dok je na referendumima takve brakove legalizovalo devet država, kao i Distrikt Kolumbija.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još