Još 100 tužbi zbog zamena beba

Carić je novinarima u parlamentu, povodom odluke tog suda da Srbija obešteti Zoricu Jovanović, čija je tek rođena beba pre 30 godina nestala iz porodilišta, kazao da je taj sud utvrdio povredu prava na poštovanje porodičnog života, jer nije rasvetljen slučaj nestanka bebe podnosioca predstavke.

“Sud je Srbiju obavezao da u roku od godinu dana od pravosnažnosti presude preduzme adekvatne mere da sva lica koja se nalaze u dovoljno sličnoj situaciji kao podnositeljka predstavke dobiju adekvatnu naknadu, znači da se ustanovi adekvatan mehanizam da sva lica dobiju adekvatnu naknadu”, objasnio je Carić.

“Podneto je verovatno stotinak predstavki. Sud je u presudi rekao da će sve predstavke biti razmatrane tek onog trenutka kada Srbija nakon tih godinu dana preduzme odgovarajuće mere i uspostavi mehanizam koji se očekuje da uspostavi, tako da je pred Strazburom, pretpostavljam, još stotinak takvih slučajeva koji su slični ovom slučaju Jovanović”, rekao je Carić.

On dalje pojašnjava da to znači da je na Srbiji da izabere kakav će mehanizam da ustanovi, a da će primenu tih mera oceniti Komitet ministara Saveta Evrope.

Upitan da li to znači da će po automatizmu svima biti isplaćena naknada, Carić je naveo da država treba da ustanovi mehanizam da svima onima koji su u istoj situaciji bude pružena odgovaraćuja nadoknada.

“Da li moralna, da li materijalna, to je na državi. U svakom slučaju sve te predstavke neće biti razmatrane pred Sudom u Strazburu ukoliko Komitet ministara oceni da su te mere bile dovoljno adekvatne i dobre, a ako oceni da te mere nisu dovoljno adekvatne i dobre, onda će verovatno i ovi slučajevi biti dostavljeni na odgovor i rešavaće se na isti način kao i slučaj Jovanović”, rekao je Carić.

Na pitanje da li će tih sto slučajeva biti prebačeno u domaće zakonodavstvo, Carić je odgovorio da hoće ukoliko Komitet ministara SE oceni da su peduzete mere dovoljno adekvatne.

Govoreći o slučaju Jovanović, Carić je objasnio da je dete rođeno u Ćupriji 1983. godine, da ga je majka videla dva dana, da su joj posle toga saopštili da je umrlo, posle čega je poslato na obdukciju u Beograd, ali da nije dobila niti leš, niti obdukcioni nalaz.

“I tu je propust državnih organa da joj se daju adekvatne informacije u vezi sa tim. Jedini je tu problem, a u tom pravcu je bila koncipirana naša odbrana, što se slučaj desio 1983. godine i što je majka reagovala tek 2002. godine, kada je čula da se to čitavo pitanje pokreće. Znači skoro punih 20 godina to pitanje je bilo gurnuto pod tepih i niko se time nije bavio”, naveo je Carić.

Sud u Strazburu je, prema njegovim rečima, imao u vidu činjenicu da je Srbija ipak preduzela neke korake u rešavanju problema nestalih beba i da je u međuvremenu donela Zakon o evidenciji u oblasti zdravstva, jer je tu problem bio ne samo nedavanje informacija roditeljima o sudbini deteta, nego i u tome što nisu vođenje adekvatne evidencije o svemu tome, tačnije što su one nestale i uništene.

“Nakon ove presude nadam se da će država preduzeti dalje korake da se ta pitanja rasvetli do kraja. Taj mehanizam s jedne strane podrazumeva davanje naknade, a sa druge strane rasvetljavanje okolnosti pod kojima se to desilo”, zaključio je Carić.

Sud u Strazburu je presudio da Srbija mora da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović zbog toga što država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983.

Carić je saopštio da je Sud u Strazburu doneo još jednu presudu u odnosu na Srbiju, a u kojoj je utvrdio da je u slučaju Luković pritvor koji je određen prema članu takozvane carinske mafije bio u granicama zakona i da nije povređeno pravo na slobodu i bezbednost.

I poslanici za rešavanje slučajeva beba
Za rešavanje slučajeva nestalih beba založili su se i poslanici republičkog parlamenta.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, koja je bila i član Anketnog odbora Skupštine Srbije koji je trebao da ispita sumnje u vezi sa nestalim bebama, rekla je novinarima u parlamentu da su svi članovi tog skupštinskog tela dali sve od sebe, ali da nažalost ni posle nekoliko meseci rada nisu našli rešenje.

Slučaj nestale dece je, kako je dodala, ozbiljan problem i veoma je teško shvatiti sa čime se susreću roditelji koji ni posle nekoliko decenija i dalje ne dobijaju odgovor zašto je zdrava beba, kao što pokazuje slučaj Zorice Jovanović, posle tri dana proglašena mrtvom.

“Podržavamo da mora doći do pravih istraga, odgovora i rešenja ovog problema. Niko nije dobio konkretan odgovor na pitanje šta je bilo što je vrlo tužno jer su svi očekivali da će Anketni odbor nešto da uradi. Pozvali smo sve relevantne aktere ali nismo došli do konkretnih rezultata istrage”, podvukla je Kovač.

Poslanica SPS Mirjana Dragaš navela je da ako je bilo pojava da su bebe nestajale, da su oduzimane ili se na bilo koji način dobijala potvrda da su preminule, a porodice u to sumnjaju, to treba istražiti i dovesti do kraja. “Smatram da jedno nezavisno telo, da li je to u vidu agencije, mislim da ne, ali u vidu nekog drugog nezavisnog tela, možda ne bi bilo loše da se organizuje i da mu se da zadatak da u relativno ograničenom vremenskom period definitivno dođe do svih mogućih odgovora”, rekla je Dragaš.

U nekim slučajevima se, prema njenim rečima, možda radi o zloupotrebama i to što je sud u Strazburu preporučio možda trreba da se dovede do kraja i u svim drugim slučajevima.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski istakla je da država treba da izađe u susret svim roditeljima koji su izgubili decu tako što su ona nestala iz porodilišta ili su proglašena mrtvima, a da to roditelji nisu videli, kao i da teba uvažiti preporuke i sugestije suda iz Strazbura.

Filipovski smatra da treba formirati nezavisnu anketnu komisiju koja će ponovo saslušati sve roditelje i njihove dokaze i u skladu sa tim poostriti kaznene mere, ali i otkloniti sve propuste koji su se do sada desili. Država, zaključila je Filipovski, treba da pojača kontrolu tamo gde postoji osnovana sumnja da slučajevi nestanka beba postoje.

(Izvor: B92)

Pogledajte još