Albanska istorija: Visoke Dečane “podiglo” albansko pleme Gaši

Albanski istoričari u pisanju nove “ kosovkse istorije” pišu da su Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica - albanski manastiri!

Albanci i prištinska administracija na Kosovu i Metohiji uveliko pripremaju preimenovanje svega srpskog što je postojalo u pokrajini, a to se uveliko već radi i putem knjiga, pošto se piše nova, “kosovska istorija” pod okriljem istoričara sa Kosova, Albanske akademije nauka iz Tirane, ali i uz svesrdnu i ogromnu pomoć EU i Amerike, piše Press.

Tako će Eparhija Raško-prizrenska biće po planu Prištine preimenovana u takozvanu “Pravoslavnu crkvu Kosova”, napisali su već albanski istoričari iz Prištine.

U najnovijoj istoriji, tvrde da su Nemanjići zapravo albansko pleme Nimani (!), i da je manastir Visoki Dečani podiglo albansko lokalno pleme Gaši (!) a ne Stefan Uroš III Dečanski Nemanjić, čija je zadužbinarska povelja na pergamentu sačuvana do danas.

Velelepna prizrenska crkva Bogorodica Ljeviška na internet prezentaciji "Albanian.com" obležena je kao "najstarija albanska crkva na ovim prostorima". Slično se tvrdi i za preimenovanu "crkvu Ulpijanu", odnosno manastir Gračanicu, koju je podigao sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor.

Press

Pogledajte još