Odustajanje od istrage o proneverama na Kosovu

LONDON, 07. maj 2009. (FoNet) - "Dejli telegraf" izveštava da su EU i UN odustali od istrage o navodnim ozbiljnim proneverama i korupciji vezanim za 70-ak miliona evra koje je Brisel uputio na Kosovo.

List saznaje da su postojali dokazi o krađi, podmićivanju i kršenju propisa o tenderima u aktivnostima koje je od 1999. do 2008. finansirala EU, a sprovodio UNMIK.

Sredstva EU namenjena ekonomskoj obnovi Kosova proizvela su, preme "Dejli telegrafu", 12 navodnih krivičnih dela i 27 primera navodnog kršenja propisa vezanih za dodelu ugovora i nepotizma.

Te podatke prikupila je Istražna radna grupa, koju su predvodile UN, ali je u njoj bilo i predstavnika Olafa, agencije EU za borbu protiv korupcije.

Grupa je završila rad u junu 2008, a "Dejli telegrafu" je predočen interni dokument u kojem se zaključuje da, kako navodi list, "propratne radnje nisu predviđene", iako su istražitelji UN preporučili krivičnu istragu.

List navodi da su zvaničnici UN, posle prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključili da "ne raspolažu sredstvima za nadgledanje eventualnih propratnih aktivnosti".

Pogledajte još