Rastu akcije „Šela“ i „Britiš petroleuma“

Cene akcija na vodećim svetskim berzama u petak su bile u padu, a analitičari navode da je taj trend nastavljen posle još jednog, rekordnog, skoka cena nafte, izazvanog daljim pogoršanjem političke klime u ključnom regionu Bliskog istoka.
Kurs jena je, uprkos odluci japanskih monetarnih vlasti da podignu osnovnu kamatu, bio u padu prema dva glavna berzanska takmaca − dolaru i evru. Na londonskoj berzi najviše su pojeftinije akcije rudarske kompanije „Antofagasta“ − 3,7 odsto. 

Istovremeno je zabeleženo i smanjenje cena akcije nemačkog „BMV“−a od 1,4 odsto i francuskog „Renoa“ za 0,4 procenta, što se delimično objašnjava i padom broja novoregistrovanih automobila u Evropi. Poznati švedski proizvođač automobila „Volvo“ je, međutim, bio na dobitku, jer su njegove akcije u petak vredele dva odsto više nego juče. Akcije velikih naftnih kompanija, poput „Britiš petroleuma“ i „Šela“, takođe su bile u porastu, od 0,5 do 0,6 procenata, što je razumljivo ako se ima u vidu da je u prometu naftom u petak ostvaren nov rekord cene − 78,10 dolara po barelu. Sve učestalije procene o velikim izgledima za budući rast cena nafte potkopale su akcije velikih avioprevoznika, a među njima nemačke „Lufthanze“ i britanskog „Britiš ervejza“. Vrednosni papiri te dve kompanije pojeftinili su na evropskom tržištu 1,3 i 1,4 odsto. (“Pregled”)

Pogledajte još