Kada ćemo videti "Braću Blum"?

Nakon učešća na nekoliko festivala, među kojima su bili i London Film Festival i Festival u Torontu, film delom sniman u Srbiji i Crnoj Gori  - "Braća Blum" (The Brothers Bloom), kreće u ograničenu distribuciju po SAD. A kada da ga očekujemo ovde?!

Od 15. maja, u određenim američkim bioskopima, publika filma "Braća Blum" će biti u prilici da vidi kako izgledaju Beograd, Subotica i crnogorsko primorje. Ova akcija/komedija, u kojoj glavne uloge tumače velika glumačka imena poput Edrijana Broudija, Marka Rufala i Rejčel Vajs, jedna je od velikih produkcija koje su izabrale naše krajeve za snimanje. 

Boravak ove holivudske filmske ekipe u Srbiji sigurno je bio dobra referenca za nedavnu prezentaciju naše zemlje na sajmu filmskih lokacija u Santa Moniki. Iako je snimanje ovog filma kod nas, očekivano, bilo prekriveno velom tajni, ipak su, kako čujemo, neki imali prilike da na beogradskim ulicama ugledaju sunčanim naočarama i kačketom zamaskiranog Broudija. Takođe, fanovima reditelja Darena Aronofskog ("Pi", "Rekvijem za san", "Rvač"), sigurno neće biti svejedno kada čuju da je i on bio u Beogradu da pruži podršku svojoj supruzi, glumici Rejčel Vajs.

Inače, u ovom filmu manje uloge su dobili i neki naši glumci: Mira Banjac, Ljiljana Blagojević, Josif Tatić, Stefan Kapičić, kao i hrvatska manekenka Miranda Viđak. Pored holivudskih i naših zvezda, u "Braći Blum" vrlo značajnu ulogu ima i mlada japanska zvezda Rinko Kikuči, poznata po ulozi u Inarituovom filmu "Babel". A tu su i Robi Koltrejn i Maksimilijan Šel.

U ovoj avanturističkoj komediji mladog američkog režisera i scenariste Rajana Džonsona ("Brick" iz 2005), Broudi i Rufalo igraju braću, profesionalne prevarante koji nameravaju da uspešnu "karijeru" okončaju unosnom obmanom ekscentrične bogatašice Penelope, koju igra oskarovka Rejčel Vajs. 

Film "Braća Blum" je izazvao podeljene reakcije kritike, ali ono u čemu se svi renomirani filmski magazini slažu jeste da se radi o zabavnom sa dobro ostvarenim ulogama.


U trejleru se jasno vidi crnogorsko primorje. Iako isto ne možemo baš da kažemo za srpski deo eksterijera na kojima je 2007. sniman ovaj film, sledeće pitanje je sasvim logično: Kada će domaća publika biti u prilici da vidi ovaj film? 

Potrebu za ovim pitanjem posebno pojačava sve učestalije odustajanje domaćih distributera od nekih naslova, ali i inostranih produkcijskih kompanija od distribucije pojedinih filmova u Srbiji (poslednja u nizu je komedija sa Setom Rougenom "Observe and Report"). 

(old_image)Interesantno je da se u kategoriji "stradali na pragu bioskopa" našlo i poslednje ostvarenje Gaja Ričija "Rokenrola" i pored činjenice da domaća publika izuzetno voli ovog reditelja, kao i da naša glumačka zvezda Dragan Mićanović ostvaruje zapaženu epizodu u ovom filmu.

Bez obzira da li će "Braća Blum" opravdati očekivanja, prirodno bi bilo da se domaćoj publici pruži prilika da na velikom platnu proveri u kojoj meri je Srbija potencijalna lokacija za snimanje "velikih filmova". Mada bismo najviše voleli da utiske o mogućnostima snimanja kod nas čujemo od filmskih ekipa koje su nas posetile, među kojima je prošle godine bila i produkcija Lika Besona "Banlieue 13 - Ultimatum".

Katarina Milovanović
 

Pogledajte još