Skandal u SAD: Prosvetari optuženi za reketiranje

Optužbe zaokružuju priču o uspehu škola u Atlanti koja je do nedavno važila za uzor, javlja CNN.

Jedno od lica protiv kojih je okružni sud Fultona pokrenuo postupak je Beverli Hal, bivša nadzornica tih škola koja je 2009. primila državno priznaje za napredak u školskom sistemu Atlante.

Okružni tužilac Pol Hauard rekao je na konferenciji za novinare da je Hal bila umešana u zaveru i da se bez nje ona ne bi ni dogodila.

Optužba je usledila istrazi koja je pokrenuta kada je lokalni list pisao o neobjašnjenim uspesima na ispitima u pojedinim gradskim školama. Istraga je pokazala da je do prevare došlo u više od polovine gradskih osnovnih i srednjih škola.

Hal poriče da je na bilo koji način učestovala u zaveri, mada je pre dve godine rekla za list "Njujork tajms" da su prevaru omogućili njeni podređeni, a da ona nije imala nikakvu ulogu. Sa položaja se povukla 2011, kada je državna istraga osudila njenu upravu i otkrila prevaru u desetinama škola u Atlanti.

Veruje se da je sporna praksa počela 2001, kada su počeli da se značajno poboljšavaju rezultati učenika na standardnim testovima. Tokom najmanje četiri godine, između 2004. i 2009. rezultati testova su bili su menjani, falsifikovani i lažno sertifikovani, piše u optužnici.

Do 2009. varanje je praktikovala većina gradskih osnovnih i srednjih škola. Varanje se raširilo i zato što su nastavnici zastrašivani.

Po optužnici, Hal je postavljala previsoke ciljeve svojim kolegama, a nagrađivala one koji su ih postizali, makar i prevarom. Direktore škola koji nisu uspevali da ih postignu je otpuštala, a sumnjive rezultate ispita ignorisla.

Nastavnici koji su prijavljivali [revaru bili su otpušteni, a oni za koje se ispostavilo da su varali samo suspendovani, navedeno je u optužnici.

Udruženje nadzornika škola je Hal 2009. godine nagradilo kao najbolju u državi Džordžija. Ipak, u središtu te zavere bio je novac koji je Beverli Hal dobijala kao nagradu za postignute uspehe, piše u saopštenju.

Hal je optužena za laganje, krađu i reketiranje, sa još 34 prosvetna radnika. Ako je sud proglasi krivom po svim tačkama optužbe, biće joj izrečena zatvorska kazna koja može dostići 45 godina.

Među drugim optuženima su njena četiri administratora, šest direktora, dva pomoćna direktora, 14 nastavnika, jedan stručnjak za unpaređenje obrazovanja i jedna školska sekretarica.

Hal i 34 suoptužena dobili su naređenje da se do utorka predaju vlastima, rekao je Hauard.

Izvor: Beta

Pogledajte još