Nikolićev plan: Ordenje za sve koji nisu priznali Kosovo

Nikolić planira da odlikuje i sve ugledne javne ličnosti u svetu koje su radile na promociji srpske kulture, tradicije i našeg naroda, a pre svega nastojale „da istina o događajima iz novije istorije dopre do svetske javnosti“.

Ordene će dobiti i ljudi koji su pokazali nesebičnu humanost prema srpskom narodu, posebno na Kosovu i Metohiji, kao i Srbi u svetu koji su se borili za očuvanje našeg nacionalnog identiteta.

Osim 12 lidera iz bivšeg SSSR, značajna državna priznanja su dobili austrijski književnik Petar Handke, ruski reditelj Nikita Mihalkov, čuveni grčki kompozitor Mikis Teodorakis...

Predsednik Nikolić je tokom 2012. dodelio 18 ordena i 173 medalje, od čega je 170 medalja dodeljeno Vojsci Srbije. Šef države je u 2013. dodelio ukupno 55 odlikovanja, i to 30 ordena i 25 medalja. Proces izrade odlikovanja, kako navode u Predsedništvu, dugotrajan je i kompleksan.

- Izrada kalupa i alata, u zavisnosti od materija i složenosti, može trajti i do šest meseci, što je slučaj sa alatima za veliki Orden Republike Srbije. Izrada samog ordena traje oko tri nedelje. Kada su medalje u pitanju, one se izrađuju znatno kraće - kažu naši sagovrnici iz Predsedništva Srbije.

Oni nisu želeli da komentarišu da li su svi ordeni koje je predsednik Nikolić dodelio otišli na prave adrese.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još